Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hét éve ostromolták meg a migránsok a magyar határt

888.hu

2022.09.16. 13:20

2015-ben pont ezen a napon feldühödött migránsok támadtak a magyar rendőrökre.

 

2015 első felében az afrikai és közel-keleti politikai és katonai konfliktusok miatt jelentősen megnőtt a Magyarországra és rajta keresztül az Európába érkező migránsok száma.

A magyar kormány 2015. június 17-i döntése értelmében július 13. és szeptember 14. között a magyar–szerb zöldhatáron műszaki határzár épült, melynek átlépése, megrongálása a szeptember 15-én hatályba lépett 2015. évi CXL. törvény értelmében bűncselekménynek minősül, és szabadságvesztéssel illetve kiutasítással büntetendő.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Menekültek a határ szerb oldalán a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Szeptember 15-én reggelig kb. 300–400 migráns gyűlt össze a Röszke–Horgos régi határátkelőhely szerb oldalán. A magyar rendőrség biztonsági okokból délben lezárta az átkelőt, mert a szerb oldalon a feltorlódott csoport elzárta a közutat, így a járműforgalom zavartalansága nem volt biztosítható.

Este Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter a helyszínen megígérte a migránsoknak, hogy tárgyalni fog magyar kollégáival a helyzet kezeléséről, és hozzátette, reméli, hogy csupán 48 órás lezárásról van szó.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Migránsok a határ szerb oldalán a magyar oldalon álló rendőrnőkkel szemben a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Szeptember 16-án dél körül a migránsok ultimátumot adtak a rendőröknek, hogy

vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput.

A rendőrség jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” megfékezéséért, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfallal helyettesítették.

Az ORFK közleményében az írta: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

 

 

Életerős, jó fizikai kondícióban lévő fiatalok Allah akbar! kiáltással köveket dobálnak a magyar rendőrök felé.

 

Délután fél három körül egy párszáz fős csoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra. A migránsok „Kinyitni, kinyitni!” és „Németország, Németország!” felkiáltásokkal követelték a magyar hatóságoktól, hogy nyissák ki a kapukat.

A háromszoros sorfalban álló rendőrök és terrorelhárítók arabul próbálták megnyugtatni a tömeget, de sikertelenül.

 

 

Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre.

A demonstráció hamarosan erőszakossá vált: a szerb oldalon feltorlódott migránscsoport bedöntötte a röszkei határátkelőhelyet lezáró kaput, a magyar rendőrség könnygázzal védekezett.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Rendõrök a határzárként használt vasúti vagon mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én.MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

 

A szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb külügyminisztertől.”

– közölte a tárca szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a két miniszter délután telefonon egyeztetett, amelynek során Szijjártó Péter felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy bevándorlók egy csoportja a régi röszkei határátkelőnél kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket.

 

 

Időközben több száz migráns indult el rohanva – csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket hátrahagyva – az új röszkei átkelőtől az összetűzés helyszínére, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt.

A szerb rendőrök nem intézkedtek,

hagyták, hogy a támadók minden kezük ügyébe akadó tárggyal dobálják a rendőröket.

Fél hat körül a migránsok mintegy ezer fős tömege a röszkei oldalon is áttörte a kaput és benyomult magyar területre.

A tüntetők gyermekeket és nőket is maguk elé állítva használtak pajzsként. A rendőrök, készenlétisek, TEK-esek könnygázzal védekeztek, majd visszaszorították a támadókat.

18:20-kor a helyszínre érkezett 100 szerb rendőr, akik hátrább terelték a migránsokat. A feszültség hét óra körül kezdett lecsillapodni.

 

 

Orbán Viktor a következőképpen értékelte a helyzetet:

Szervezett támadás volt, ami szerda este Röszkénél történt. A magyar rendőrök megvédték a magyar határt szerb segítség nélkül úgy, hogy közben az emberiesség szabályait betartották.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére