Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így hazudozott össze-vissza Márki-Zay Péter az Amerikából kapott milliárdokról

888.hu

2022.11.30. 12:20

A tiltott kampányfinanszírozás tulajdonképpeni beismerésétől a totális tagadásig jutott Márki-Zay Péter az Amerikából a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkező milliárdos nagyságrendű támogatás sorsát illetően.

 

Az Origo cikke felidézi, Máki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében vagy elszólta magát, vagy tudatosan tett említést arról, hogy a baloldalhoz Amerikából hatalmas összegek áramlottak a választási kampány idején és még azt követően is.

„Még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. [A választás április 3-án volt – a szerk.] Ennek a segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit.”
– fogalmazott a politikus. Ekkor említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy (AFD) nevű szervezeten keresztül. Az AFD vezetője pedig nem más, mint Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egykori, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Korányi Dávid.

A Mediaworks ekkor vette elő azt a még májusban adott interjút, amelyben Márki-Zay Péter az Action for Democracy és az amerikai támogatás említése nélkül a kampánypénzek felhasználásáról beszélt. Az interjúban az egykori miniszterelnök-jelölt a következőket mondta:
„Volt egy központi pénzügyi csapat, az összes pénz bement egy nagy zsákba, egy számlára, és abból mentek a kifizetések. Hogy most melyik, fillérre pontosan, (...) azt lehetetlen megmondani. Azt lehet megmondani, hogy azt a hárommilliárdot mire használtuk fel, vagy az abból ránk jutó nem tudom, egymilliárdos részt. Azokat a számlákat kutatásra, újságszerkesztésre, újságnyomtatásra, kézbesítésre és a többi használtuk fel.”

Arra a kérdésre, hogy volt-e a hat baloldali pártnak közös számlája és emellett létezett-e az MMM számlája, Márki-Zay a következőképpen válaszolt: „Nem. Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta, természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk, voltak kiadványok, amiket támogattunk, gépjárművek, bömbis autók úgymond, tehát ezek a ..., vagy robocall-hívások, IVR-kampányok, és a többi.”

 

Valami történhetett, hiszen Márki-Zay szeptemberben már merőben másként emlékezett vissza az eseményekre, ekkor már szó sem volt a pártokhoz juttatott pénzekről.
„Senki ne gondolja azt, hogy mi pártokat finanszíroztunk, pártként viselkedtünk és a párfinanszírozás szabályai vonatkoztak volna ránk. Nem.”
– jelentette ki Márki-Zay. Hirtelen kiderült azt is, hogy az ő miniszterelnök-jelöltségi kampánya mellett zajlott egy másik, egyfajta népnevelési kampány is. Itt érdemes szó szerint idézni a nyilatkozatot.
„Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az pedig egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folyó kampány. Amiben az euróatlanti elkötelezettségünk is ott van, és amibe belefért a migránsszámláló is természetesen, meg belefértek a háborúellenes plakátjaink is, hiszen ezek mind a magyar kultúra megváltoztatására vonatkoztak. Részben érintették azt a népszavazást, amelynek szintén ebben az időszakban volt a kampányidőszaka.” – ecsetelte a történteket Márki-Zay.

De itt ismét elhangzott egy nagyon lényeges kérdés, nevezetesen, hogy a külföldről érkező pénzekből fizettek-e a DatAdatnak. a válasz félreérthetetlen volt: „egészen biztos vagyok benne”.

Márki-Zay Péter tartogatott még meglepő kijelentéseket.

November 22-ei sajtótájékoztatóján már az is kiderült, hogy a külföldi támogatásokért cserébe, több kisebb ígéret mellett megígérték, hogy a szankciókat meg fogják szavazni, és drágább, nyugati olajat fognak vásárolni.

 

A teljes cikk ITT érhető el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére