Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Imádják a cégek Magyarországot

Nagy Gábor

2018.09.04. 17:34

Hazánk világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont egy friss összeállítás szerint.

Az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont. Erről Menczer Tamás államtitkár beszélt kedden egy budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában hazánk szintén a világ élvonalába tartozik, Magyarország a tizenhatodik helyen áll.

Hogy miért vonzó a külföldi befektetők számára Magyarország? Például azért, mert itt található Európán belül az egyik legalacsonyabb szja, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.

 

Menczer elmondta: 2010-ben, mikor a munkanélküliség 12,5 százalékon állt, nyilvánvaló volt, hogy az új kormány egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés. Ma már a munkanélküliség 3,5 százalék, amely egyértelműen mutatja a kormány igyekezetét. Az államtitkár kifejtette azt is: a kormány támogatási-ösztönzési politikája is változott az elmúlt 8 év alatt, ma már olyan beruházók is kaphatnak támogatást, akik a munkahelyek megőrzése mellett technológiai fejlesztést, modernizációt hajtanak végre.

 

A Befektetési Ügynökség az idei évben is eredményes munkát végez, ezt a legjobban a nyáron bejelentett BMW-beruházás mutatja – hangsúlyozta Menczer, hozzátéve, hogy a BMW-beruházás ezer új munkahelyet teremt közvetlenül, a beszállítókon keresztül pedig ennél sokkal többet.

 

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke elmondta, tavaly az IBM felmérése szerint 121 külföldi befektető által végrehajtott beruházás valósult meg Magyarországon összesen 17 500 munkahelyet teremtve, ami az évente készülő felmérés 2002-es indulása óta a legmagasabb érték.

 

Az európai fővárosok rangsorában Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke által teremtett 5500 új munkahellyel. A visegrádi országok között ebben a rangsorban Budapest az első helyen van – fűzte hozzá a HIPA elnöke.

 

Ami a 2018-as évet illeti, az első félévben 46 sikeres, összesen több mint 2 milliárd euró értékű befektetési tárgyalást folytatott le az ügynökség – tájékoztatott Ésik, utalva arra, hogy a HIPA történetében ez eddig a legmagasabb egy félévre jutó összeg. Januártól júniusig összesen hétezer új munkahelyről hoztak döntést a HIPA-val tárgyaló külföldi befektetők.

 

Ésik Róbert arra is kitért, hogy az ügynökség listájának élén hagyományosan az Amerikai Egyesült Államok, Németország és Japán található, ugyanakkor az első félévben a tőke nagyságát nézve Dél-Korea szerepel az első helyen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére