Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt a brüsszeli levél, amely megenyhítette a kormányt a globális minimumadó ügyében

888.hu

2022.12.13. 13:50

Nyilvánosságra hozzuk, hogyan járult hozzá a tanács jogi igazgatója, hogy az iparűzési adó beleszámít a 15 százalékos globális minimumadó kulcsába. Frissítés: a magyar kormányzat megerősítette a levél eredetiségét, és hogy – ellentétben más országokkal – Magyarországon nem kell adót emelni – írja a Világgazdaság.

 

Alberto de Gregorio Merino, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója jegyzi azt a levelet, amely megerősíti azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) a része a globális minimumadónak.

A Világgazdaság tájékoztatása szerint a szóban forgó levelet – amely ezen a linken tekinthető meg – a jogi igazgató

 

december 9-én, a múlt hét pénteken Brüsszelben írta meg, és Ódor Bálintnak címezte,

aki Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletét vezeti.

A levél tulajdonképpen egy válaszlevél Ódor Bálint megkeresésére, amely egy nappal korábban, december 8-án érkezett meg Alberto de Gregorio Merinóhoz. Ebben a magyar diplomata a globális minimumadó európai uniós irányelvének tervezetéhez kapcsolódóan tett fel kérdéseket – olvasható a VG cikkében.

Az egyik kérdés a hipa-ra vonatkozott, amelyre reagálva az Európai Unió Tanács jogi szolgálatának igazgatója úgy fogalmazott, hogy

megerősíti, hogy a hipa definíciója szerint úgy tűnik, hogy a fő jellemzőiben megfelel

a globális minimumadó kapcsán tervezett irányelvben foglalt adófogalmaknak – 20. cikk, 1. bekezdés (a).

A lap hozzáteszi, hogy Alberto de Gregorio Merino azonban azt is kihangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben fontos az OECD megerősítő értelmezése.

Az uniós irányelv eleve az OECD iránymutatásai alapján készült, és tartalmazza az összes tagállam, valamint harmadik államok adónemeit.

Ez tehát az az uniós állásfoglalás, amelynek alapján a Világgazdaság tegnap este megírta, hogy a hipa kvázi leírható a globális minimumadóból. Ennek azért van jelentősége, mert így a globális minimumadó 15 százalékos kulcsát úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

 

Ez magyar siker.”

– értékelték a lap forrásai.

A ma délelőtti rendkívüli kormányinfón egyébként Navracsics Tibor és Gulyás Gergely miniszter is megerősítette, hogy a hipa beleszámít a globális minimumadóba, és erről a magyar kormányzat tájékoztatást kapott az Európai Unió részéről. A Világgazdaság ez ügyben megkereste a Miniszterelnökséget visszaigazolásért, hogy a lap birtokába került levélről van szó.

A kormányzat a megkeresésre megerősítette, hogy az általuk nyilvánosságra hozott levél hiteles, és ebben kaptak tájékoztatást a hipa leírhatóságáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza szó szerint a következő:

 

Valóban az önök által nyilvánosságra hozott levél formájában tájékoztatta Magyarország kormányát az Európai Unió tanácsa arról, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba.”

 

Ez azért nagyon fontos a globális minimumadó bevezetése szempontjából, mert azt jelenti, hogy ellentétben más országokkal, hazánkban nem kell adót emelni – hangsúlyozza a Világgazdaság.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére