Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iványi Gábor tisztes szegénysége

Horváth József György

2016.05.27. 08:29

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetõje, korábbi SZDSZ-es országgyûlési képviselõ mostanában nagyon szomorú. Ahol csak teheti, panaszkodik, nem hagyna ki egyetlen alkalmat sem, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a FIDESZ-KDNP kormánya ellehetetlenítette az egyházát és a csõd szélére került a korábban virágzó intézményrendszere.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (a továbbiakban: MET) – korábban egyház, azonban a 2011. évi CCVI. törvény hatálybelépését követően már csak egyesület – vezetője, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő mostanában nagyon szomorú. Ahol csak teheti, panaszkodik, nem hagyna ki egyetlen alkalmat sem, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a FIDESZ-KDNP kormánya ellehetetlenítette az egyházát és a csőd szélére került a korábban virágzó intézményrendszere.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján megnéztük, mit jelent Iványi szegénysége, valóban partvonalra tette-e a regnáló hatalom.

A különböző nyilvántartások alapján Iványi és családja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségen kívül másik tizenegy alapítványban, egyesületben, valamint négy cégben is közvetlenül érintett. Lássuk hát az adatokat.

Bár a MET 2011. óta egyesület, Iványiék egyetlen beszámolót sem tettek még közzé, így annak gazdálkodásáról túl sok információ nem áll rendelkezésünkre. Annyi azonban biztos, hogy a MET 2009 óta 517.184.696 forint EU-s támogatást kapott.

A hajléktalanok gondozásával, ellátásával foglalkozó Oltalom Karitatív Egyesület beszámolói alapján azt láthatjuk, hogy az Egyesület 2011 óta minden évben több, mint 250 millió forint állami támogatást kapott és szintén „az ellehetetlenítő Orbán-rezsimben” nyert el közel 40 millió forint EU-s támogatást is. Az egyébként gyarapodó bevételű egyesület – 2011-ben 339 milliós bevétele 2014-re 441 millióra hízott – beszámolói azért tartalmaznak titkokat is. Kérdésként merülhet fel ugyanis, hogy a 2012-2013-2014-es években honnan származtak azok a bevételek, amiket nem nevesítettek a beszámolóban külön, csak a „Támogatások” általános kategóriában, azonban az azt részletező alkategóriákban – tehát, hogy önkormányzati, európai uniós, vagy állami támogatásról van-e szó–semmilyen említést sem tettek. Így a 2014. év esetében 111.444.000 forint, 2013. esetében 70.317.000 forint, 2012-ben pedig 30.938.268 forint eredete rejtély marad.

Adódik tehát a kérdés: ha valami nem önkormányzati, nem állami, nem EU-s támogatás és nem is személyi adomány – mivel ebben a kategóriában sincsenek feltüntetve a fenti pénzek –, akkor az micsoda? Honnan származnak ezek a pénzek?

Iványi másik meghatározó szervezete a Schiffer János volt MSZP-s országgyűlési képviselővel közösen működtetett Támasz Alapítvány, ami 2009–2014 között 469.468.509 forint európai uniós támogatást kapott.

Az elszámolás során itt is azért vétett egy „apró” hibát Iványi, méghozzá azt, hogy ezt a majdnem 500 millió forint EU-s támogatást következetesen elfelejtette feltüntetni az Alapítvány beszámolóiban.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola gazdálkodásáról nyilvános adatok szintén nem érhetőek el, azonban azt láthatjuk, hogy a MET által fenntartott Wesley János Általános és Középiskola 2010. óta 225.618.645 forint EU-s támogatást kapott a tevékenységeire a diszkriminatív Orbán-rendszer minisztériumain keresztül. Ez persze említésre sem kerül sem a honlapon, sem a főiskola alapítványainak beszámolóiban.

Az Iványi-család és szervezetei ingatlanokkal is jól állnak. 2013-ig Iványi Gábor és felesége nevén volt a Madzsar József utca 33. 3/10. szám alatt található 81 nm-es ingatlan, amit aztán 2013-ban a MET megvásárolt tőlük. A közösség székhelyeként egyébként a 1086. Budapest, Dankó u 11. van megadva. Ide van bejelentve a MET Oltalom Idősek Otthona is. A Dankó utcában egy másik ingatlan is az övék, a 15. szám alatti 1424 négyzetméteres ingatlanzaz Oltalom Karitatív Egyesület 2003-ban vett meg az Emanuelle Kereskedelmi Kft-től. Az Oltalom Egyesület székhelye viszont a Dankó u. 9-ben van.

A család is segít, ahol tud. Iványi testvérének, Iványi Miklósnak a címe 1196 Budapest, Fő utca 110., ahol véletlenül a MET kispesti gyülekezete is székel. Iványi Miklós képviselte a könyvkiadással foglalkozó Wesley János Közhasznú Társaságot, annak 2015-ös cégjegyzékből történő törléséig, valamint a WJK Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, ami az elmúlt években is 80 millió forint feletti forgalmat produkált évente.

Az Iványi-család érdekeltségébe tartozik még Környezetbiztonsági Kutató Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság, ami főtevékenységként természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztéssel foglalkozik, emellett pedig az Orgona Kereskedelmi Betéti Társaság, aminek az árukereskedelem a főtevékenysége. A Dankó utca 9-ben székel a Véka és Korsó Alapítvány, amiben névleg nem érintett Iványi, azonban a szervezet tevékenységét tekintve nagyban köthető Iványihoz.

Érdekes tény az is, hogy bár mind a Támasz Alapítvány, mind a Oltalom Karitatív Egyesület több százmillió eurós bevételt realizálhatott az elmúlt években, mégis a Támasz Alapítvány végelszámolás alá került idén márciusban, illetve az Oltalom Karitatív Egyesülettel szemben pedig kétszer is végrehajtás volt folyamatban az elmúlt két évben. Mi történt a több százmilliós állami és uniós pénzekkel? Vajon van-e köze ehhez például a Támasz Alapítvány céges kapcsolataként feltüntetett Rose Consulting Tanácsadó Kft-nek, amely egyébként 2014-re megtízszerezte a bevételeit, és az eszközök értéke is tízszeresére gyarapodott?

A számok alapján tehát az látszik, hogy az Iványi érdekeltségébe tartozó intézményhálózat nem szűkölködött állami és EU-s forrásokban az elmúlt években sem. Ennek ellenére Iványi számtalan fórumon és médiumban arról beszélt, hogy Isteni csoda, hogy fent tudták tartani a szervezeteiket, és hogy a kormány, és főként a miniszterelnök szándékosan kivérezteti őket.

Iványi véleménye szerint Magyarországon egy „gyalázatos, diktatórikus rendszer” van kiépülőben, vagy még annál is rosszabb. Ezt abból sejthetjük, hogy amikor saját főliskoláján bemutatta elvtársa, az Amerikai Népszava főszerkesztőjének, Bartus Lászlónak „Az első fasiszta állam az EU-ban” című könyvét, azt kérdezte: „Nem voltál túl puha, amikor a könyvednek ezt a címet adtad?” A fasiszta vonal egyébként a családjának is be van akadva, testvére, Iványi Péter a Facebook-oldalán rendszeresen Hitlerhez és a sátánhoz hasonlítja a magyar miniszterelnököt…

Névjegy:

Iványi Gábor: az 1951-ben született metodista lelkész több évtizede a magyar közélet figyelemfelkeltő figurája. Elvhű liberalizmusát enyhén fölülírja az a tény, hogy  SZDSZ színeiben országgyűlési képviselőként politikusként is aktiváló lelkész pártja irányváltása sem zavarta: miután a liberálisok összebútoroztak a szocialistákkal, és csődközelbe kormányozták Magyarországot, 2009-ben az európai parlamenti választásokon is a szabaddemokraták képviselőjelöltjeként mérettette meg magát, sikertelenül. További érdekes ellentmondás, hogy bár ellenzéki múltja, illetve a kommunista diktatúrában elszenvedett üldöztetései képezték az alapját a közéleti szerepvállalásainak, mégis vállalja a közös akciózásokat az MSZMP mai örököseivel. Így többek között 2010-ben Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel közösen értékelte az Orbán-kormány első száz napját, és olyannyira összebarátkoztak, hogy 2012-ben a DK államfőjelöltként is elindította volna. 2015 januárjában a Demokratikus Kerekasztal (azóta nyom nélkül elhalt) ellenzéki mozgalom egyik alapítójaként váltott világot és rendszert.

Demszkyék idején zavaros pénzügyek mellett a főváros hajléktalanszállóit üzemeltette. Ezt a tevékenységét napjainkban is folytatja, egyháza, illetve egyesületei, alapítványai hajléktalanszállót, kórházat is működtet, illetve tulajdonukban van egy egész oktatási hálózat, amelyben óvodától egyetemig minden szinten folyik a képzés.

Több botrány is fűződik a nevéhez, Bartus elvtársához hasonlóan szereti sérteni a nemzeti érzékenységet, például sokaknál kivágta a biztosítékot, amikor a nemzeti szimbólumként tisztelt turulmadarat „dülledt szemű mesebeli tojószárnyasnak” nevezte. Ugyancsak a szélső liberális retorika eszköztárát használva bélyegezte kollektíve az egész magyarságot bűnösnek a 2009-es tatárszentgyörgyi eseményekkor. Ezzel szemben rendszeresen félti hazánk kisebbségeit, harcol jogaikért, bár ezt is érdekesen műveli: 2014-ben a nemzetiségi választások egyik csalásgyanús esete az volt, amikor egyik napról a másikra megduplázódott az örmények száma Józsefvárosban, és fura módon az újdonsült örmények jelentős része a Dankó utcai hajléktalanszállót adta meg lakhelyként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére