Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jönnek a robotok: eláraszthatják a magyar ipart

Bokor Gábor

2018.01.29. 11:48

Brutális fejlõdés történt a magyar iparban, hiszen egy év alatt 13 százalékkal több robotot helyeztek üzembe, a Nemzetközi Robotikai Szövetség pedig további növekedéssel számol.

A szövetség úgy számol, hogy a GDP-ben 24-ről 30 százalékra nőhet az ipar aránya. 2016-ban körülbelül 5400 robotot használtak ipari célra, ami 13 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. Az eszközök fele kézi munkát kiváltó, úgynevezett kezelőrobot volt, 17 százalék tartozott a hegesztő kategóriába, illetve 16 százalék volt az össze- és szétszerelő gépek aránya – írja a Világgazdaság.

2016-ban Magyarország a 32. helyen állt a globális rangsorban, a tízezer dolgozóra eső robotok száma nálunk 57 volt. A lap szerint érdemes kiemelni az autóipart, itt ugyanis 281 robot jutott tízezer alkalmazottra.

A közép-európai régióban kiemelkedik Szlovákia és Csehország, ahol tízezer emberre 135, illetve 101 robot jutott, azonban a lengyelek nálunk is kevesebb robotot vesznek igénybe az iparban. Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Németország, amely sűrűséget tekintve a harmadik legrobotizáltabb ország a világon, a tízezer dolgozóra eső automatizált gépek száma 309, a robotok létszámát tekintve pedig az ötödik helyen szerepel.

Nem meglepetés, hogy a legtöbb robotot az ázsiai régióban, azon belül is Szingapúrban és Dél-Koreában használják.

A legnépszerűbbek a

  • kezelőrobotok,
  • a hegesztőrobotok,
  • az összeszerelő robotok
  • és a szortírozórobotok.

A magyar robotizációs folyamatot az IFR pozitívan értékeli, a 2017-től 2020-ig tartó időszakban az eladások emelkedését várja hazánkban a nemzetközi szervezet, elsősorban az autóipari, kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően. A szövetség megjegyzi, hogy a kormány elkötelezett az ipar megszilárdításában, ennek példájaként megemlítik az Irinyi-tervet, melynek révén az ipar aránya 24-ről 30 százalékra nőhet a teljes GDP-termelés arányában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére