Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kaktusz: Ezért lett megint kétharmad

888.hu

2022.04.05. 11:40

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A legújabb adás témájául mi más szolgálhatott volna, mint a vasárnapi országgyűlési választások, aminek kapcsán a vendégek többek között szót ejtettek a hatalompolitikáról, a miniszterelnök-jelöltek személyiségéről, valamint a politikai gondolat és identitás hiányáról a baloldalon. A vendégek egyetértettek abban, hogy a felsoroltak mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP szövetség zsinórban negyedik kétharmados győzelmét érte el a hétvégi választásokon.

 

G. Fodor Gábor szerint a háború és a politikai személyiségek különbsége döntötte el a kérdést, míg Gerő András szerint a jelenlegi kormánypártoknak szerencséje volt abból a szempontból, hogy csak egy látszategységet mutató, széteső, karakteres vezető nélküli, megterhelt partnert kapott ellenfélül a választásban – írja a XXI. Századi Intézet.

 

A történészprofesszor azzal azonban egyetértett, hogy a bal- és jobboldal háborús helyzettel kapcsolatos retorikája közrejátszott a végleges eredmény kialakulásában. A politikai filozófus ennek kapcsán arra világított rá, hogy miután a háború kezdetét vette, a választópolgároknak egyértelmű volt, hogy a Fidesz biztonságot akar – ami egyébként saját elvárásaikkal is találkozott –, míg a baloldal ellentmondásos kijelentéseket tett. Továbbá kiemelte, hogy amíg Orbán Viktor felfelé húzta a Fideszt, addig Márki-Zay Péter személye lefelé vitte a baloldal támogatottságát. Ezáltal – a kontextus és a politikai személyiség találkozásából – jött létre ez a meglepő kétharmados többség, amire azonban a dolgok logikus rendjéből mégiscsak lehetett számítani.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére