Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kaktusz: Mi van akkor, ha veszít a baloldal?

888.hu

2022.02.01. 11:20

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A vendégek a legutóbbi adásban arról beszélgettek, hogy milyen alternatívák állnak az ellenzék rendelkezésére egy esetleges áprilisi választási vereséget követően. Meglátásuk szerint a jelenlegi baloldali koalíciót alkotó pártok már több éve komoly identitásválságban vannak, aminek megoldása közel sem lesz egyszerű és rövid folyamat.

A beszélgetés fő témáját az a kérdés szolgáltatta, hogy mi várható a baloldalon egy esetleges ellenzéki vereséget követően. Gerő András ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ebben az esetben fontos,

hogy ne csak szerkezeti, hanem tartalmi változás is történjen a baloldali pártok között, amik jól láthatóan már tizenkét éve identitásválságtól szenvednek.

Ezért véleménye szerint a baloldal újrafogalmazására lenne szükség, aminek azonban nem csak retorikai, hanem tartalmi szinten is meg kell történnie a változás elérésének érdekében.

G. Fodor Gábor szerint az Orbán-kormányok a jobboldal mellett, a politikai erőtér baloldalát is sikeresen foglalták el az elmúlt tizenkét évben,

míg a baloldali pártok már több éve ugyanazon a hibás logika és stratégia mentén igyekeznek megszólítani a választókat.

Ezzel kapcsolatban a politikai filozófus elmondta, hogy véleménye szerint a Fidesz – szemben a baloldallal – a 90’-es évek közepe óta sikerrel hajtott végre egy integrációs folyamatot, aminek köszönhetően mára egy egységes tömb alakult ki a jobboldalon.

Gerő András ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ugyan korábban úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc alternatívaként szolgálhat a baloldal számára, mára azonban világossá vált, hogy nem alkalmas a vezető szerepre.

Borítókép: xxzszazadintezet.hu

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére