Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kásler: nagyon rövid idõn belül újabb döntés születik az otthonápolási díj emelésérõl

888.hu

2018.10.11. 09:00

Interjút adott Kásler Miklós emberi erõforrásokért felelõs miniszter a Magyar Idõknek. A beszélgetésben szóba került az elbocsátott kardiológus, az egészségügy, az oktatás, a Petõfi Irodalmi Múzeum és az otthonápolás is.

Interjút adott Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter a Magyar Időknek.

A miniszter az utóbbi napokban éles kritikákat kapott a kardio­lógiai intézet vezető szívsebészének elbocsátása miatt, amellyel összefüggésben a balos sajtó szerint egy beteg elhunyt. Ön utasította a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatóját, hogy küldje el Székely Lászlót? – kérdezte a Magyar Idők a minisztertől.

Kásler Miklós válaszában kiemelte, hogy nem avatkozott be az ügybe.

...amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására. Számomra minden egyes ember élete a legnagyobb érték, ami létezik, ezért semmiféle olyan tévedést, ténykedést nem tudok elfogadni, ami akár egyetlen páciens életét is veszélyezteti vagy főleg kioltja"

– mondta.

Kásler Miklós megerősítette, hogy a hivatalos vizsgálat szerint a beteg halála és az orvos elbocsátása között nincs összefüggés.

Az üggyel kapcsolatban fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent. Mert ha lehet, akkor megszűnik az orvos és a beteg közötti bizalmi viszony, ami pedig a gyógyítás alapja"

– utalt az orvos viselkedésére a miniszter.

Kásler kitért Nagy Anikó lemondására is, aki a Heim Pál Gyermekkórházat vezette, majd négy hónappal ezelőtt államtitkár lett a minisztériumban. Az interjúban a miniszter elmondta, hogy Nagy távozásának oka pontosan az, ami megjelent a nyilvánosságban: a továbbiakban is a gyerekekkel szeretett volna foglalkozni. A Nagy utódjára vonatkozó kérdést egyelőre elhárította a miniszter.

Az új Nemzeti Alaptantervről (NAT) szólva a miniszter kijelentette, hogy a cél, hogy 2019. szeptember elsejére be lehessen vezetni, ám hozzátette, hogy ha több idő kell a részletek kidolgozására, akkor ez a céldátum ki is tolódhat. A jó munkát előbbre sorolta, mint azt, hogy időre elkészüljön a tanterv. A NAT feladata lesz az is, hogy nemzeti értékeink megjelenjenek az iskolákban, óvodákban.

Szóba került a Petőfi Irodalmi Múzeum megüresedett vezetői posztja. A miniszter elmondta, hogy pályázatot írtak ki, és a bírálóbizottság feladata lesz eldönteni, hogy kié legyen a poszt.

A miniszter szerint bizonytalan a Nemzeti Kulturális Alap jövője, ugyanis az idén 25 éves intézménnyel kapcsolatban még nem dőlt el, hogy ugyanígy fog működni, vagy pedig megváltozik a struktúrája, finanszírozása.

A miniszter a magán- és állami egészségügy szétválasztásáról elmondta, hogy erre kidolgoztak egy tervet, amely egy hosszú folyamat lesz.

Nincs arról szó, hogy a magánszektort bármilyen értelemben vissza kellene szorítani, de a fordítottjáról sem. Az alapelvárás, hogy legyenek teljesen világos jogi, működési és finanszírozási viszonyok"

– mondta.

Heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslatunk, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia"

– mondta a miniszter a sürgősségi osztályokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva. Hozzátette, meggyőződése, hogy "a sürgősségi ellátás elsősorban szervezési kérdés".

Kásler Miklós fontos dolgot mondott az otthonápolással kapcsolatban.

Magam a legmesszebb menőkig elismerem és támogatom az otthoni ápolást végzőket. Lelki szempontok miatt és a praktikusság okán is, hiszen a legmagasabb emberi szolidaritást fejezik ki fáradságos és önzetlen munkájukkal, ugyanakkor tehermentesítik az egészségügyi és a szociális ellátórendszert. A kormány ezért is tett már határozott lépéseket az otthonápolási díj emelésére, és nagyon rövid időn belül megszületik az újabb döntés"

– mondta a miniszter.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére