Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két és fél millió embert érinthet a minimálbér és a bérminimum emelése

888.hu

2021.11.05. 18:40

Két és fél millió embert érint a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra tervezett januári emelése – jelentette ki Szakáli István Loránd, a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza.

 

Szakáli István Loránd hozzátette: az emelés 400 ezer minimálbérért dolgozó embert, a gyedet, a táppénzt, a munkahelykeresési támogatást igénylő félmillió embert és egymillió diplomás munkavállalót is érint.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi inflációs környezetben további inflációemelő hatása lehet a 20 százalékos minimálbér-emelésnek, de a gazdaságpolitikának vannak olyan eszközei, amelyek ezt mérsékelni tudják – mutatott rá a közgazdász. Hangsúlyozta:

nagyon fontos, hogy a munkaerőpiac jobban áll, mint 2019-ben, Magyarországot ismét inkább munkaerőhiány, mintsem munkaerő-felesleg jellemzi.

Emlékeztetett: a 2010 utáni gazdaságpolitika egyik központi eleme a munkahelyalapú társadalom megteremtése. A Fidesz kampányában vállalta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremt, ez egy nagyon komoly vállalás volt, amely 2021-re teljesült. Kiemelte:

jelenleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a foglalkoztatottsági ráta megközelíti a 75 százalékot, és amíg 2010 előtt az uniós foglalkoztatottsági listák végén kullogott, addig most előzi a középmezőnyt Magyarország.

Ezzel párhuzamosan egy nagyon komoly bérnövekedés is történt, a 2010-es 73 500 forintos minimálbér 2021-re 125 százalékkal emelkedett. A diplomával rendelkezők minimálbér-növekedése ennél is nagyobb, 150 százalékos: a 2010-es 89 500 forintról 219 000 forintra emelkedett. Az elmúlt 10 év nagyon komoly bérfelzárkóztatást hozott Magyarországon – összegezte a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére