Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiszelly: „Az ellenzék és a médiája hisztériát kelt”

888.hu

2020.03.23. 11:30

Kiszelly Zoltán politológus szerint Magyarország akár a nyertese is lehet a világjárvány nyomán bekövetkező változásoknak.

A magyar kormány lehetőségei szerint jól menedzseli a helyzetet, időben és megfelelően reagáltunk, a többi országgal szinkronban és határozottan léptünk. A Magyar Hírlapnak adott összegzésében kifejtette, a társadalom is jól vizsgázott, a többség betartja a szabályokat, alapvetően nincs pánik. Az ellenzék és a médiája azonban hisztériát kelt, a hitelességi versenyt ezért elveszítik.

Az ellenzéki média ráadásul magának gyűjt, nem az orvosoknak, és azt akarja sugallni, nem vagyunk biztonságban. Pökhendi módon szakértőnek akarják beállítani magukat. Csakhogy kiderült, nem azok,

ezzel szembesítette őket Kovács Zoltán államtitkár a múlt héten. A német sajtó felelősebben viselkedik, látják, ez veszélyhelyzet. Rámutatott: az a jó, ha a politikusok is a szakértőkre hallgatnak ilyenkor.

A gazdasági következmények kapcsán Kiszelly Zoltán kifejtette: az Orbán-kormány továbbra is az emberek, s nem a bankok oldalán áll. Mivel jó állapotban érte a válság az országot, valószínűleg „puhára esünk”, de fenn kell tartani a gazdaság likviditását. Sőt, akár

nyertesei is lehetünk a járvány nyomán bekövetkező változásoknak.

A határon túlra tekintve aláhúzta, Ázsia kezd kijönni a vírusból, most Európa az epicentrum, felkészül az Egyesült Államok. Előrevetítette: nekünk most jön a neheze, a következő heteket kell kibírni. Ausztriában, Olaszországban és Svájcban nem akarták tönkretenni a síszezont, a spanyolok meg a strandolást, vélhetően ez a felelőtlenség vezetett a fertőzés európai szétterjedéséhez – állapította meg. Hozzátette, most már késő, pláne, ha az emberek nem elég óvatosak: a bulizó amerikai fiatalok például „orosz rulettet játszanak a vírussal”.

Kiszelly rámutatott, a világgazdaságra is komoly hatása lesz a jelenségnek. Szerinte erősödhet a deglobalizáció. A globalizáció spontán szakasza nagyjából 2015-ig tartott, s a Nyugat lett a vesztese, Kína pedig a nyertese. Trump megválasztása és a Brexit is arról szól, hogy ennek a spontán globalizációnak hadat kell üzenni, ezt a folyamatot gyorsítja most fel a vírus. Következhet az irányított globalizáció. Csak egy példa: a gyógyszeralapanyagok Kínában készülnek, a mostani tapasztalatok nyomán ez is megváltozhat, ezzel együtt akár más ágazatoknál is rövidülhetnek a beszállítói láncok. A költséghatékonyság helyett az ellátás és az ellenőrzés biztonsága lesz ugyanis az igazán fontos, ha csak fokozatosan, de visszatérhet a termelés is Európába. Mindenképp változások lesznek, húzta alá a politológus.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére