Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kormányinfó: Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét

888.hu

2022.03.03. 11:30

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a sajtótájékoztatón a tegnapi kormányülésen meghozott döntéseket.

 

Gulyás Gergely kijelentette, hogy

Magyarország nem küld fegyvereket és katonákat a háborúba, és semmilyen fegyverszállítást nem enged át az ukrán-magyar határon.

 

Elmondta, a szakértők szerint komoly az esélye annak, hogy ezeket a szállítmányokat a határ átlépését követően megsemmisítenék, ezért a Kárpátalján élők védelme érdekében így döntöttek.

 

Közölte, hogy sok magyar család Kárpátalján maradt, biztonságuk kiemelt fontosságú Magyarország számára.

Magyarországnak az az érdeke, hogy ne sodródjon bele a háborúba”

– emelte ki Gulyás.

Hozzátette, hogy ugyanakkor fontos a humanitárius segítségnyújtás, több civil akció is indult az utóbbi napokban, ezt a kormány koordinálja. Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek belépést és segítséget biztosít, folyamatosan nyitva vannak a határátkelők. A feladatra felkészült a rendőrség és a katasztrófavédelem is, a megnövekedett feladatokat el tudják látni. A határnál a beléptetést is ők végzik el. Ismertette, hogy mára már 120 ezer ember lépte át a határt a háború kitörése óta.

 

Felállítottak egy koordinációs tanácsot, mely összehangolja a segélyszállítmányok szállítását. Ebben sok segélyszervezet vesz részt, a kormány mindenki segítségét nagyra tartja. A kormány pedig első körben 1,3 milliárd forintos segítséget nyújt ezeknek a szervezeteknek. Megnyitottak továbbá hat segítségpontot, ahol önkéntesek segítenek a vasútállomásokon. Elmondta, hogy kiváló az együttműködés az állami és önkormányzati szervekkel és a rendőrségekkel is akik segítenek a szállításban, elszállásolásban is. Ezen túl rendelkezésre áll a menekültek számára lelki gondozói segítségnyújtás is. Közölte, hogy van a menekültek között, aki csak átutazik hazánkon, meg van másik csoport, akik magyarok és itt vannak rokonaik vagy barátaik, nekik legtöbb esetben nem kell szállást biztosítani.

 

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarországnak mindig is az az álláspontja, hogy az első biztonságos országnak kell gondoskodni a menekültekről, ez volt az álláspont a migrációs válságnál is. A kormány kezdeményezésére jött létre a Híd Kárpátaljáért összefogás, az 1357 számon mindenki tud segítséget nyújtani.

 

Igyekeznek továbbá a kárpátaljai igényeket is kielégíteni, 600 milliárdért küldtek segítséget többek között higiéniai termékeket és üzemanyagokat is. Valamint tájékoztatott, hogy elindult most egy 140 milliós szállítmány, mely egészségügyi ellátásra szükséges eszközöket tartalmaz.

Magyarország egyeztet a kárpátaljai magyarokkal és szervezetekkel és a helyi kormányzóval is.

 

Segítik azokat is, akik ott maradtak, köztük a magyar honfitársakat is.

Közölte, hogy

a kormány minden olyan szankciót támogat, amit minden EU tagország pártol.

 

Elítélik az oroszok agresszióját, ugyanakkor hangsúlyozta hogy a szankciókkal óvatosnak kell lenni, mert

az a cél, hogy a háború árát ne az európai állampolgárok fizessék meg.

 

Felelőtlennek tartja azokat a felvetéseket, amikor olyan területeken akarnak szankciókat bevezetni, amely ugyanannyira fáj nekünk is. Ilyen az energiaszektor valamint a gázszállítás területe.

Mindenkinek lehet véleménye az atomerőművekről, de ha a Paks által termelt energiát a piacról kellene beszerezni, az nagyon megterhelnél a magyar lakosságot.

 

A kormányülésen szóba került az is, hogy csődbe ment az osztrák és a magyar Sberbank. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig 10 napon belül kártalanítja a számlatulajdonosokat. A baj ugyanakkor ott van, hogy néhány ezer számlánál (magánszemélyek, cégek) a betétbiztosítási alap által meghatározott felső összeget 100 ezer eurót meghaladó betétek voltak. Itt érintett 12 önkormányzat is, a kormány pedig intézkedett:

a bérkifizetésekről a kincstár haladéktalanul gondoskodjon, az elvesztett összeg mértékéig pedig kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget biztosítunk.”

– mondta Gulyás.

 

Az ülésen szóba került, hogy szerencsétlen módon egy választási időszakra esik a háború, ilyenkor az lenne a legfontosabb, hogy a biztonság érdekében nemzeti egység jöjjön létre. Szomorúnak látják, hogy a baloldal részéről nincsenek tekintettel azokra a veszélyekre, amelyek Európát és Magyarországot is fenyegetik.

Kiemelte:

az ország biztonsága még a választásoknál is sokkal fontosabb.
Hozzátette, hogy egy háborús helyzetben felelőtlenül beszélni meglehetősen káros, az pedig csak olaj lenne a tűzre, ha katonákat és fegyvereket küldenénk a háborúba. Károsnak tartja azt is, hogy a baloldal miniszter-jelöltje oroszbarátnak nevezte a kárpátaljai magyar menekülteket. Úgy látja, hogy az utóbbi 10 évben nem beszéltek így róluk még a legszélsőségesebb ukrán nacionalisták se, ahogyan most a hazai baloldal teszi velük kapcsolatban.
Arra kéri a baloldalt, hogy tegyék félre az önös politikai érdeküket és viselkedjenek felelősségteljesen, hiszen az ország biztonságáról van szó.

 

A vírushelyzetet is érintették a kormányülésen. Mivel a járvány 5. hulláma a a végéhez közeledik, így

Magyarország úgy döntött, hogy kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét.

 

Megszűnik a maszkviselési kötelezettség hétfőtől, valamint kivezetik azt is, hogy a munkáltatók kötelezővé tehetik a munkavállalók számára az oltást. Ez alól kivételt jelentenek a szociális és egészségügyi dolgozók, ugyanis az idősotthonokban és kórházakban indokolt a maszkviselési kötelezettség.
Bejelentette, továbbá hogy kivezetik a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is.

 

Miután nem tudjuk, hogy lesz-e 6. hullám, így ha szükséges, ezeket vissza tudjuk vezetni, de a virológusuk bizakodóbbak mint korábban voltak.

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a jövőben is fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, mivel ez tudja fenntartani a kormány cselekvőképességét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére