Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lebukott a zsidókat listázó Gyöngyösi Márton

888.hu

2019.03.01. 16:35

A Jobbik alelnöke egy nemrég készült interjúban azt állította, hogy a zsidókat listázó beszédére Vona Gábor kényszerítette, valamint nem is szívesen vállalta el azt. Egy videófelvétel azonban egészen másról árulkodik. A listázós beszéd után fél évvel a nyilvánosság elõtt állt ki korábbi gondolatai mellett, megismételve antiszemita kijelentéseit.

A jobbikos Gyöngyösi Márton 2012-ben a zsidó származású, izraeli-magyar kettős állampolgárok listázására szólított fel az Országgyűlésben. Az antiszemita kijelentések kapcsán egy februári interjúban Gyöngyösi azzal magyarázkodott, hogy Vona Gábor kérte tőle, hogy a témával kapcsolatban tegyen fel azonnali kérdést a parlamentben. Gyöngyösi mindezt azzal magyarázta, hogy akkoriban indult egy izraeli hadművelet a Gázai-övezet ellen, amelynek civilek is áldozatul estek.

Ezzel kapcsolatban a Jobbik tüntetést tartott a budapesti izraeli nagykövetség előtt, ahol Vona Gábor felolvasott öt követelést. Ezek között szerepelt az izraeli-magyar kettős állampolgárok, országgyűlési képviselők listázása. A történet szerint később a parlamentben Vona arra utasította Gyöngyösit, hogy tegyen fel egy erre vonatkozó kérdést. Gyöngyösi így nyilatkozott erről a februári interjúban:

Felelőtlenül elvállaltam egy feladatot, amivel a szívem mélyén nem értettem egyet, ennek megfelelően nem is tudtam kivitelezni. Ennyi történt. És persze úgysem hiszi már el nekem senki, de a Jobbikban akkoriban sem volt jellemző, hogy egymás között zsidózgassunk kedvünkre zárt ajtók mögött"

– mondta a politikus.

Az interjúban kiemelte, hogy bár a Jobbikban a kezdetekkor "tudatosan játszottunk rá a rasszista, antiszemita érzésekre", ám hozzátette, hogy a Jobbik nem egy rasszista, antiszemita közösség. A zsidó állammal kapcsolatban elmondta az interjúban, hogy

Izrael létjogosultsága számunkra nem kérdés, az önvédelemhez is joga van, de engedtessék meg, hogy az emberi jogokra is felhívjuk a figyelmet."

A zsidó képviselők listázásával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy

az a felszólalásom igenis elítélendő és megengedhetetlen."

Az Origo azonban megtalált egy felvételt, amely 2013-ban a Jobbik majálisán készült, tehát nagyjából fél évvel a listázós beszéd után.

Izraeli nagykövet, nemzetbiztonsági kockázat, hadüzenet

Gyöngyösi az interjúban azt a magyarázatot adta a zsidókat listázó beszédre, hogy a feladatot Vonától kapta, azzal nem értett egyet, de lojalitásból elvállalta. Csakhogy egy fél évvel a botrány után készült videó ennek az ellenkezőjéről tanúskodik.

 

Izrael állam budapesti nagykövete volt az, aki a leghangosabban sipítozott, amikor elhangzott a november 26-i beszédem"

– hallható a videón.

Gyöngyösi szerint minden zsidó nemzetbiztonsági kockázatot jelent – erről beszélt a politikus fél évvel azután, hogy állítólag megbánta felszólalását.

Akkor, amikor a magyar-izraeli kettős állampolgárokat kiragadjuk a kettős állampolgárok népes köréből, akkor ezt a Jobbik egyrészről azért teszi, mert egy olyan államnak, mint a zsidó állam, Izrael állam, amely nemzetközi jogot megalakulása óta semmibe veszi, és a palesztinokkal szemben a népirtás minden eszközét beveti, legyen szó Gázai-övezetről, Ciszjordániáról. (...) Ennek az államnak minden egyes állampolgára járjon bárhol is, bárhol a világon, bizony-bizony nemzetbiztonsági kockázatot jelent

– fejtette ki Gyöngyösi.

Simon Peresz hírhedt beszédével kapcsolatban pedig hadüzenetet emlegetett Gyöngyösi.

Ez Magyarországra vonatkoztatott nyílt hadüzenet. Ezért a magyar diplomáciának sokkal erőteljesebben kellett volna fellépnie ebben a kérdésben, és Izrael állammal akár odáig elmenni, ha már a hadüzenethez nincs erőnk, mint ami egy ilyen esetben az adekvát válasz lenne, hogy minimum a diplomáciai kapcsolatokat jegeljük, vagy azokat teljesen felbontjuk”

– fogalmazott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére