Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magára hagyta a koronavírusos betegekkel teli idősotthont Karácsony és a fővárosi vezetés

888.hu

2020.04.08. 08:53

Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat.

Két budapesti idősotthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is – írja az Origo. A lap értesülései szerint ennek ellenére senki nem volt kint a Fővárosi Önkormányzattól a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában, meg sem nézték miben segíthetnek. Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat. Az országos tisztfőorvos keddi sajtótájékoztatóján ismét nyomatékosan felhívta az idős otthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségre és újabb intézkedések végrehajtására utasította az önkormányzatokat és az idős otthonok vezetőit – írják.

Komolyan veszélyeztetett a főváros legnagyobb idősotthona. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában április 1-én részleges karantént, másnaptól teljes karantént rendelt el a járványügyi hatóság (a kormányhivatal). Az operatív törzs keddi bejelentése szerint eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba. Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként (összesen tehát 721-en) – számol be az Origo.

Információik szerint a járványügyi hatóság az idősotthon minden lakójánál és a dolgozóknál is elrendelte a mintavételt, amelynek eredménye a következő napokban lesz meg, továbbá szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket szállított ki az idősotthonba, mert a fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem gondoskodott róla.

Úgy tudják, a Fővárosi Önkormányzattól személyesen senki nem volt kint az idősotthonban megnézni, mi zajlik ott vagy hogyan tudna segíteni.

Karácsony Gergely főpolgármester sem csinált semmit,

annak ellenére sem, hogy a súlyos helyzetről szóló Mandiner- és Origo-cikkek után dühödten szidta az újságírókat – írják. A főpolgármester-helyettesek közül a DK-s Gy. Németh Erzsébethez tartozik a terület, vele az intézményvezető az Origo értesülései szerint egyszer tudott beszélni. Akkor kesztyűt és elhanyagolható mennyiségű maszkot kaptak. Azóta az intézményvezető a főjegyzőt tájékoztatja telefonon, de semmilyen intézkedés nem történik.

Az Origo elmondása szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény főállású belgyógyásza és a háziorvosa felmondott, egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkáját, nem teszi be a lábát az otthonba. A kormányhivatalnak határozatban kellett kötelezni a háziorvost munkavégzésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére