Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar Levente: önálló mentőakció indul Kabulba

888.hu

2021.08.18. 17:00

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

 

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének.

Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek”

– tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár.

Jelenleg a tálibok – akik ellen húsz éve háborúzunk – jóindulatán múlik, hogy a külföldi kormányok ki tudják-e menekíteni csapataikat, állampolgáraikat és azokat az afgán állampolgárokat, akiket különböző megfontolások szerint be kívánnak fogadni saját országaikba”

– magyarázta Magyar Levente, aki a „Nyugat ősellenségeinek” nevezte a szélsőséges, fegyveres mozgalmat, amely fokozódó biztonsági kockázatot jelent a világban. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem akarják definiálni, hova sorolják őket.

Magyar Levente Afganisztán jövőjéről is szólt: álláspontja szerint a tálibok egy civilizáltabb arcukat igyekeznek mutatni a világ előtt, így csupán egyetlen lehetőség maradt, kivárni, hogy mit hoznak a következő napok.

Ismertette, Törökországban – ahol már négymillió szír migráns tartózkodik – nemrégiben határfalat kezdtek építeni, amely napokon belül készen lehet.

A törökök ezt nem azért teszik, mert nincs jobb helye a pénznek, hanem mert komoly migrációs nyomásra készülnek”

– magyarázta az államtitkár, aki szerint Ankara így jelzi, hogy az ország megtelt, nem kívánnak további migránsokat fogadni. Hozzátette, a fal következtében a Magyarország felé irányuló migráció is csökkenhet. A politikus leszögezte,

nem fogják megnyitni a déli határzárat annak ellenére sem, hogy nagy nyomás van a kormányon.
Magyar Levente továbbá a 2015-ös migrációs válságra hivatkozva közölte, a magyar kormány elzárkózik mindenféle elosztási mechanizmustól. Kivételt csupán azok a személyek képeznek, akik segítették a magyar csapatokat Afganisztánban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére