Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország nem járul hozzá az Ukrajna támogatására javasolt újabb uniós hitelfelvételhez

888.hu/MTI

2022.11.08. 18:50

Magyarország azért sem támogatja a segítségnyújtás ilyen formáját, mert rossz tapasztalata van az uniós hitelfelvétellel. A koronavírus-járvány alatt felvett uniós hitelből járó támogatást Magyarország ugyanis azóta sem kapta meg – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter Brüsszelben.

 

Magyarország készen áll Ukrajna megsegítésére, azonban a háborúban álló ország további támogatására javasolt újabb uniós hitelfelvételhez nem járul hozzá.

– jelentette ki a magyar pénzügyminiszter kedden Brüsszelben.

 

Varga Mihály, aki az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően nyilatkozott magyar újságíróknak, hangsúlyozta: Magyarország azért sem támogatja a segítségnyújtás ilyen formáját, mert rossz tapasztalata van az uniós hitelfelvétellel. A koronavírus-járvány alatt felvett uniós hitelből járó támogatást Magyarország ugyanis azóta sem kapta meg – húzta alá.

Kifejtette:

 

az Európai Bizottság 2023-ban havi 1,5 milliárd eurós, éves szinten legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

 

Az uniós bizottság az ehhez szükséges hitel felvételéhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. A testület továbbá azt szeretné, ha a felvett hitel mintegy 630 millió eurót kitevő összegű kamatfizetését a tagországok átvállalnák – tájékoztatott.

Varga Mihály utalt arra is, hogy Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint havonta 3–4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200–1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Ezen összeg összeállításában Magyarország hajlandó részt venni, hitelvelvételt azonban nem támogat – szögezte le.

A pénzügyminiszter közölte, Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, eddig több mint egymillió menekültet fogadott, és a háború február 24-i kezdete óta már több mint 31 milliárd forintot fordított a háború sújtotta ország támogatására. Emlékeztetett: Magyarország már korábban is jelentős összegekkel segítette Ukrajnát, a háború előtt a makro-pénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével támogatta a szomszédos országot.

 

Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú egyezmények, megállapodások megkötése révén, akár a nemzeti költségvetéséből is.”

– fogalmazott Varga Mihály.

 

Kiemelte továbbá: a magyar kormány azon dolgozik, hogy az ország mihamarabb hozzájusson az uniós helyreállítási alap forrásaihoz. Ennek érdekében élénk tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal, noha – szavai szerint – a kormány „furcsállja”, hogy a megbeszélések során újabb és újabb kérést fogalmaz meg a brüsszeli testület.

Közölte, az uniós bizottság november 22-én kívánja bemutatni értékelését a magyar helyreállítási terv elfogadásához szükséges vállalások kérdésében. A tárcavezető végezetül reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások hamarosan, de legkésőbb az év végéig lezárulhatnak.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére