Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Marad a 480 forintos üzemanyagár a magántulajdonban lévő gépjárművekre

888.hu

2022.07.30. 11:40

Rendkívüli kormányinfót tartottak szombaton.

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a szombati Kormányinfón szólt arról, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt. A leállást nem lehet tovább halasztani.

Az üzemanyag-ellátásnak így két lehetséges útja van: az egyik az import, a másik a stratégiai készletek felszabadítása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy a kőolaj-szállítás folyamatos lesz, ezért a stratégiai készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő hónapokban lehetőség van.

A stratégiai készlet körülbelül egynegyedét feloldják, ez a Molnál meglévő készletekkel együtt a hazai igények egy részére elegendő, a többit importból kell fedezni.

 

Elmondása szerint az import ára rendkívül magas, feldolgozott gázolajat Oroszországból nem lehet behozni.

A megmaradó készletek a lakossági fogyasztás fenntartására elengedők, ezért a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn.

 

Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével. A rendelet hamarosan megjelenik.

Piaci áron tölthetők azok a járművek amelyek 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek, és a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

A Mollal folyamatos kapcsolatban van a kormány, a karbantartás minden részletéről tájékoztatást kapnak.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: alternatív lehetőségekről is tárgyalt a kormány, amelyek a gáz kiváltására alkalmasak. Beszéltek a lignit termelés megnöveléséről, a Mátrai Erőmű leállíttatott blokkjainak újraindítását vizsgálják, a barnakőszén kitermelést újraindítanák, döntöttek arról, hogy a tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

A miniszter beszélt arról is, hogy az EU-s döntés értelmében a gázhasználatot 15 százalékkal csökkenteni szükséges, Magyarország kénytelen lesz betartani, ha az EU energia-vészhelyzetet hirdet, ez nyílt beismerése lesz az EU részéről, hogy Európa háborús gazdaságra álljon át.

A kormány azzal számol, hogy képes a csökkentést elérni, ugyanakkor ezek az uniós döntések recesszióval fenyegetnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére