Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Medián: erõsödött a Fidesz, gyengült a Jobbik

888.hu

2017.11.01. 21:28

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben egyetlen hónap alatt 4 százalékpontot nõtt, és 2011 januárja óta elõször éri el a 40 százalékot - olvasható a Mediánnak a hvg.hu portálon szerdán közzétett közvélemény-kutatásában.

A felmérés adatai szerint szeptemberhez képest a Fideszen kívül egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) ért el érdemi javulást: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártját jelenleg a népesség 5 százaléka választaná – írja az MTI.

A Fideszre a választani tudók 56, a választani tudó biztos szavazók 61 százaléka szavazna.

A Jobbik a teljes népességen belül 11, a biztos szavazóknál 14 százalékon áll. Vona Gábor Jobbik-elnök néppártosodási politikája nem nyerte el a választók tetszését: az előző hónaphoz képest rontott a párt. Akkor a teljes népességben 12 százalékot értek el, a biztos szavazóknál 16 százalékot mutatott a Medián felmérése.

Az MSZP-t a teljes népességben 7, a biztos szavazóknál 9 százalék választaná, a párt támogatottsága nem változott a Mediánnál az előző hónaphoz képest, ami az MSZP teljesítményének fényében meglepő, és a párt szemszögéből nézve akár örömtelinek is lehetne nevezni.

Az LMP-t pedig 4, illetve 5 százalék választaná. Az LMP is rontott, az előző hónapban 5 és 7 százalék volt ez az adat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szél-terv nem egy életbiztosítás.

A DK-ra a biztos szavazók 7 százaléka adná voksát. Szeptemberben a Mediánnál még csak a biztos szavazók 5 százaléka szavazott volna Gyurcsány pártjára. Úgy látszik, hogy a baloldali választók pozitívan értékelték az MSZP Gyurcsány általi kigolyózását.

A Medián felmérése szerint a Kétfarkú Kutya Pártot támogatja a teljes népesség egy, a biztos szavazók két százaléka, a Momentum Mozgalom, valamint az Együtt és a Párbeszéd közösen egy-egy százalékon áll. A teljes népesség 30 százalékának nincs pártja.

A Medián mérései szerint az utóbbi hat hónapban nemcsak a Fidesz népszerűsége, hanem a kormány teljesítményének megítélése és a lakosság általános közhangulata is fokozatosan javult. Októberben a válaszadók 48 százaléka adott "jó" osztályzatot az Orbán-kormánynak, és 44 százalék szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.    

Kitértek arra is: a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy mi lenne jobb a választások után, mert 45 százalékuk kormányváltást szeretne, 44 százalékuk viszont azt, ha maradna a mostani kormány. Ugyanakkor – fűzték hozzá – tíz válaszadóból hatan úgy gondolják, hogy 2018-ban is a Fidesz győz majd.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet október 20-a és 24-e között készítette országos reprezentatív felmérését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére