Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Medián: erõsödött a Fidesz, gyengült a Jobbik

888.hu

2017.11.01. 21:28

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben egyetlen hónap alatt 4 százalékpontot nõtt, és 2011 januárja óta elõször éri el a 40 százalékot - olvasható a Mediánnak a hvg.hu portálon szerdán közzétett közvélemény-kutatásában.

A felmérés adatai szerint szeptemberhez képest a Fideszen kívül egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) ért el érdemi javulást: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártját jelenleg a népesség 5 százaléka választaná – írja az MTI.

A Fideszre a választani tudók 56, a választani tudó biztos szavazók 61 százaléka szavazna.

A Jobbik a teljes népességen belül 11, a biztos szavazóknál 14 százalékon áll. Vona Gábor Jobbik-elnök néppártosodási politikája nem nyerte el a választók tetszését: az előző hónaphoz képest rontott a párt. Akkor a teljes népességben 12 százalékot értek el, a biztos szavazóknál 16 százalékot mutatott a Medián felmérése.

Az MSZP-t a teljes népességben 7, a biztos szavazóknál 9 százalék választaná, a párt támogatottsága nem változott a Mediánnál az előző hónaphoz képest, ami az MSZP teljesítményének fényében meglepő, és a párt szemszögéből nézve akár örömtelinek is lehetne nevezni.

Az LMP-t pedig 4, illetve 5 százalék választaná. Az LMP is rontott, az előző hónapban 5 és 7 százalék volt ez az adat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szél-terv nem egy életbiztosítás.

A DK-ra a biztos szavazók 7 százaléka adná voksát. Szeptemberben a Mediánnál még csak a biztos szavazók 5 százaléka szavazott volna Gyurcsány pártjára. Úgy látszik, hogy a baloldali választók pozitívan értékelték az MSZP Gyurcsány általi kigolyózását.

A Medián felmérése szerint a Kétfarkú Kutya Pártot támogatja a teljes népesség egy, a biztos szavazók két százaléka, a Momentum Mozgalom, valamint az Együtt és a Párbeszéd közösen egy-egy százalékon áll. A teljes népesség 30 százalékának nincs pártja.

A Medián mérései szerint az utóbbi hat hónapban nemcsak a Fidesz népszerűsége, hanem a kormány teljesítményének megítélése és a lakosság általános közhangulata is fokozatosan javult. Októberben a válaszadók 48 százaléka adott "jó" osztályzatot az Orbán-kormánynak, és 44 százalék szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.    

Kitértek arra is: a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy mi lenne jobb a választások után, mert 45 százalékuk kormányváltást szeretne, 44 százalékuk viszont azt, ha maradna a mostani kormány. Ugyanakkor – fűzték hozzá – tíz válaszadóból hatan úgy gondolják, hogy 2018-ban is a Fidesz győz majd.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet október 20-a és 24-e között készítette országos reprezentatív felmérését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére