Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még mindig nem tudjuk, ki okozta a vörösiszap-katasztrófát

888.hu

2016.01.11. 18:18

A vádlottak az utolsó szó jogán tagadták bûnösségüket. Más ötletünk pedig nincs.
VESZPRÉM, 18:18

A vörösiszap-katasztrófa nyomán indult per minden eddig megszólalt vádlottja tagadta bűnösségét az utolsó tárgyalási napon.

Az utolsó szó jogán több órás beszédet mondott a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán, a per elsőrendű vádlottja; kijelentette, meg van győződve arról, hogy nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez, de szerinte vannak azonban olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.

Természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett."

Bakonyi szerint az üzem szabályosan működött,  a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, ám információi szerint a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia.

A vádlott felszólalásában részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, majd hosszasan amellett érvelt, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év, valamint több mint kétszáz tárgyalási nap után "engedjék vissza munkájához, családjához".

Szintén tagadta bűnösségét az utolsó szó jogán a per másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja. A Mal korábbi vezetői, alkalmazottjai felszólalásukban mindannyian felmentésüket kérték az ellenük felhozott vádak alól.

A tárgyalás kedden folytatódik a Veszprémi Törvényszéken, ahol a per további tíz vádlottja szólhat majd az utolsó szó jogán.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint számos polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.
(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére