Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszületett a Néppárt döntése!

Pörge Béla

2019.03.20. 18:36

Órákon át tárgyalt ma délután az Európai Néppárt a Fidesz sorsáról Brüsszelben, estére végül megszületett a döntés: nem zárták ki a Fideszt, és nem is függesztették fel.

A képviselők hosszas egyeztetés után arról szavaztak, hogy a Néppárt és a Fidesz egyetért-e abban, hogy amíg egy külön bizottság vizsgálja a jogállamiságot Magyarországon, addig –határozatlan időre– közös megegyezéssel felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a Fidesszel való közös megegyezés után a Fidesz önként felfüggeszti tagságát.

A javaslatot a Fidesz képviselői is megszavazták, azaz önként függesztette fel tagságát a magyar kormánypárt.

Mint ismert, a Fidesz kizárását 13, többségében észak-európai és Benelux államokbeli törpepárt kezdeményezte, melyeknek összes 37 tagja van a 217 fős frakcióban. 

Szerdán már lehetett sejteni, hogy nem a kizárásról, hanem a Fidesz tagságának felfüggesztéséről fognak szavazni. A Politico brüsszeli tudósítói meg is kaparintották a Fidesz sorsával kapcsolatos határozati javaslatot idő előtt: a dokumentumból az derül ki, hogy a Fidesz határozatlan időre elveszítené a Néppárton belüli szavazati jogát, illetve az is, hogy felállítanának egy bizottságot, ami a magyarországi jogállamiságot vizsgálná.

Mint később kiderült, ez az értesülés részben volt igaz: a javaslat szerint a vizsgálat idejére közös megegyezéssel függesztik fel a Fidesz tagságát. A bizottság három főből áll: Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering.

A sima felfüggesztésről Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke elmondta: ha közös megegyezés nélkül felfüggesztik a Fidesz tagságát, a magyar kormánypárt azonnal elhagyja a Néppártot.

A nap folyamán beszámoltunk arról, hogy kik azok a képviselők, akikről előre tudni lehetett, hogy hogyan fognak szavazni. A számításaink be is jöttek, a legerősebben a listán is szereplő Frank Engel kritizálta a magyar kormányt, ő nem akart semmilyen kompromisszumot, csak a kizárást.

Az tehát biztossá vált a szavazás előtt, hogy a Fideszt nem fogja kizárni az EPP, azonban a felfüggesztésről való szavazás lényegében ugyanezt jelentette, hiszen korábban már kiderült, hogy a Fidesz ki fog lépni a Néppártból, ha felfüggesztik tagságát. A szavazás alatt kiszivárgott több variáció is: önfelfüggesztés, vagy közös megegyezéssel történő felfüggesztés az említett vizsgálat idejére. Végül ez utóbbi javaslat finomított változatáról szavaztak, és a Fidesz a saját tagságát függesztette fel azzal, hogy támogatta az indítványt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére