Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mérföldkőhöz érkezett a magyar egészségügy: saját tüdőtranszplantációs programunk indult

Békési Marcell

2020.09.10. 12:00

Ez óriási előrelépést jelent a tüdőbetegek számára. Eddig a bécsi intézet gyámsága alatt, a közös donorlistáról kapott szervekkel végezték a műtéteket, így a várakozási idő is lerövidült, ugyanakkor az új kapacitásainkkal a határon túli magyarokat is ki tudja szolgálni az egészségügy.
Megkezdte a bécsi egyetemi centrumtól független működését a magyar tüdőtranszplantációs program

- jelentette be az örömteli hírt Kásler Miklós csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, melyet Dr. Rényi-Vámos Ferenccel, a mellkassebészeti klinikaigazgatóval, és Dr. Mihály Sándorral, az országos vérellátó transzplantációs igazgatójával közösen tartottak.

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztereMTI/Máthé Zoltán

A saját tüdőtranszplantációs program azért nagy szó, mert a transzplantációk közül a tüdő az egyik legbonyolultabb, legsokrétűbb műtétek közé tartozik.

Egy program elindítása nem kizárólag pénz kérdése: évtizedes szakmai felkészülést igényel.

Magyarország a programra évtizedek óta készül: már a kétezres évek elején megindultak a tárgyalások a bécsi intézettel, hogy fogadják be a magyar betegeket, a 2010-es évek elején pedig már magyar orvosok és ápolók végezték a műtéteket a magyar állam pénzén... Bécsben.

2014-ben érett meg a helyzet arra, hogy itthon is elkezdjenek betegeket műteni: akkor miniszterelnöki segítséggel felépült az első ilyen műtő, melyben azóta is folyamatosan végzik a transzplantációkat: 2015 óta 92 sikeres műtétet végeztek el.

Idén viszont a bécsi intézet szakmai jóváhagyásával és áldásával, három új műtővel beindult a saját tüdőtranszplantációs programunk, mely mérföldkő a magyar sebészet történetében.

A várakozási idő ezzel mindössze hat hónapra rövidülhet.

A Kásler Miklós miniszter elmondta azt is, hogy az új bővítésbe már a határon túli magyarokat is beszámították, de érkeztek már megkeresések EU-n kívüli országokból is, melyre úgy tűnik, szintén lesz kapacitás.

A program hárommilliárd forintos kormányzati támogatással (liberálisoknak: ~6-7 stadion) valósult meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére