Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért fontos gyorsan megalkotni a koronavírus-törvényt?

888.hu

2020.03.23. 12:30

Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője arról beszélt, hogy miért fontos a magyar embereknek a koronavírus-törvény keddi megalkotása, amelyhez előbb ma délután a házszabálytól való eltérést kell megszavazni, ami 4/5-ös felhatalmazást igényel.

Lomnici az Origónak adott tájékoztatásában aláhúzta, a leendő jogszabály gondoskodik arról, hogy

a veszélyhelyzet mint különleges jogrend megfelelő időben és ideig bevezetésre kerülhessen. Szerinte így a kormány hatékonyabban tud élet- és egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítani.

Továbbá rendelkezik arról, hogy a közjogilag jelentős események (országos és helyi népszavazás, választás) ne kössék le a közigazgatás kapacitásait, valamint szabályozza az ál- és rémhírterjesztőkkel (a járványügyi intézkedéseket akadályozók mellett) szembeni hatékonyabb fellépést a magyar emberek egészségének és életének védelmében, nem utolsósorban a köznyugalom megóvása érdekében.

Az alkotmányjogász ismertette, hogy különleges jogrendben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásának érdekét szem előtt tartva vezetik be a speciális rendelkezéseket. Úgy látja, hogy nincs szükség itthon olyan kormányzati intézkedésre, amelyet a nyugat-európai, uniós tagállamokban ne vezettek volna be.

Sajnálattal emlékeztetett rá, hogy Magyarországon is többen nem tartják be a karantén előírásait. Nemcsak fertőzésgyanús, tehát megfigyelési időszakban két hétre otthoni karanténban levő emberek mennek el otthonról (ami rendkívül veszélyes), de már arra is volt példa, hogy fertőzött ember is kiment az utcára. Ez példátlanul nagy veszélyt jelent mindenkinek – egy idős ember számára akár életveszélyt is okozhat. Magyarországon, mint ismert, veszélyhelyzetet hirdettek a járvány miatt. Az emberek egészségének védelme érdekében elengedhetetlenek azok a törvények is, amelyek a biztonságukat garantálják.

Az utóbbi időben egyre több álhír kering az interneten. Több ilyen – jogi kifejezést használva – rémhírterjesztőt el is fogtak.

Ilyen kiélezett helyzetben természetesen az emberek érzékenyebbek a hazugságokra, a riogatásokra. A kormánynak feladata és kötelessége, hogy fellépjen az álhírek terjesztőivel szemben.

Szintén fontos az új törvény, hogy – például a hitelek elengedéséhez hasonló – a gazdasági intézkedéseket azonnal be tudják vezetni.

Az alkotmányjogász szerint a szigorítások meglehetősen sokfélék lehetnek, a beutazási tilalomtól a rendezvények betiltásán át egészen az esetleges kijárási tilalomig. (Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatója szerint továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat.)

Beszámoltunk róla, az ellenzéki pártok nem akarják megszavazni a koronavírus elleni törvénycsomagot, nem akarják segíteni a védekezést – és mindezt a legprimitívebb okokból teszik, pénzt és hatalmat remélnek maguknak, ha a kormány nem megfelelően kezelné a koronavírus ügyét. Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez most nem a politikai viták ideje: a balliberális pártok, az ellenzéki média, és az álcivil jogvédők részéről nagy fokú higgadtságra lenne szükség.

„Jelenleg ugyanis az összefogás és a fegyelmezettség a magyarság legfontosabb erőtartaléka!” – zárta gondolatait a Századvég jogi szakértője.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére