Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Működik a nemzeti szolidaritás: a magyarok 94 százaléka támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

888.hu

2020.03.23. 06:24

A magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa az új koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet – közölte a Nézőpont Intézet az MTI-vel. A határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki.

Közleményük szerint példátlan nemzeti egység alakult ki a koronavírus elleni védekezés ügyében Magyarországon.

Mint emlékeztettek, hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a veszélyhelyzet és ezzel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

A magyarok 94 százaléka szerint továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be – mindössze 4 százalék ellenezte ezt.

A magukat kormánykritikusnak mondók 87 százaléka is a folytatásra szavazna, és minden korcsoportban magasabb a veszélyhelyzet fenntartásának támogatása, mint 92 százalék – ismertették.

A Nézőpont Intézet jelezte: a magyarok 81 százaléka állította, hogy beszélgetett a járvány magyarországi fejleményeiről, és 66 százalékuk a várható gazdasági hatásairól is társalgott az elmúlt napokban.

A kiemelt figyelem is oka lehet, hogy a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki – állapította meg a közlemény.

Közölték továbbá: a felnőtt magyarok 78 százaléka mondta azt, hogy elégedett a magyar kormány koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel – és csak 17 százalék válaszolt nemmel a kérdésre.

A különösen veszélyeztetett 60 év feletti korcsoport 81, a magukat kormánykritikusnak vallók 46 százaléka is elégedettségét jelezte.

Az elemzés szerint a védekezésben láthatóan önálló profilt építgető fővárosi vezetés számára figyelmeztető jel, hogy a budapestiek 76 százaléka szintén azt mondta, hogy elégedett a kormány járványügyi intézkedéseivel.

Tehát nemcsak a józan ész és a morális megfontolások, de a politikai érdek is a hatalmi játszmák félretételét diktálná a városházának – írták.

A Nézőpont Intézet érdekes fejleménynek nevezte, hogy a miniszterelnök munkájával való elégedettség is történelmi csúcsot döntött. A veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytag Orbán Viktor lett, akinek a teljesítményével a magyarok 72 százaléka elégedett, és csak 21 százalékuk nem – ismertették arra is kitérve, hogy az elmúlt években ez a támogatási arány általában 50 százalék körül mozgott.

Az intézet szerint az elégedettség oka az lehet, hogy a legtöbb bejelentett intézkedésnek is magas a támogatottsága. A rendezvények betiltásával és a határoknak a személyforgalom előtti lezárásával a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet.

A válság sújtotta ágazatokban bevezetett járulékmentességet és a hiteltörlesztések felfüggesztését 88 százalékuk üdvözölte – fűzték hozzá.

A közlemény szerint a gazdaságvédelmi lépések támogatása érthető, hiszen a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy az ő és a családja gazdasági helyzetére káros hatással van a koronavírus-járvány.

Minden szegmensben a magyarok háromötöde mondta azt, hogy kárt okoz vagy okozott neki gazdaságilag a járvány. Csak az általános iskolai végzettséggel rendelkezők – a magyarok 27 százaléka – emelkedtek ki ebből, közülük háromból ketten, 67 százalékuk mondta azt, hogy érzik a járvány káros hatásait. Alighanem őket fenyegeti leginkább a sokak által várt elbocsátási hullám – írták.

A felmérés szerint a digitális oktatás megvalósítása a felnőtt magyarok 50 százaléka szerint sikerült jól, 17 százaléka szerint rosszul, míg 28 százalékuk jelezte, hogy erről nincs információja. Közölték, még a kormánykritikus válaszadók 34 százaléka is azt mondta, hogy inkább jól sikerült az átállás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére