Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Egyre több a fiatal áldozat

888.hu, MTI

2021.03.29. 15:30

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília kifejtette:

továbbra is a brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi, rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok.

Közölte:

a háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a favipiravir gyógyszer felírását, amely szavai szerint életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés.

Kérte, hogy az orvosok éljenek a készítmény rendelésével, akinek pedig felírják, pontosan tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat. Ebből a gyógyszerből eddig 56 ezer dobozt rendeltek járóbeteg-ellátás keretében.

Az országos tiszti főorvos szólt arról, hogy a honvédség oltóbuszai is elkezdték a munkát: először Nógrád megye kis településein oltják az előzetesen regisztráltakat, eddig 306 ember kapta meg így a vakcinát. Az oltás öt busszal folytatódik Nógrádban, néhány nap múlva pedig már Komárom-Esztergom megyében is.

A járványügyi adatokat említve elmondta: egy nap alatt 7263 új fertőzöttet regisztráltak. Egy hét alatt – az előző héthez képest – 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Ezzel együtt nőtt az aktív fertőzötteké is, 221 002-re.
Kórházban 12 291 ember van a vírus okozta szövődmények miatt, 1497-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak.

Az elmúlt napon 189 ember halt meg a vírusfertőzés következtében, az életükért folytatott heroikus küzdelem ellenére – mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek be kell tartania a járványügyi és higiénés szabályokat, el kell kerülni a megfertőződést, hiszen senki sem tudhatja, hogy nála milyen súlyos lesz a betegség.

Az oltások rendben folynak

– emelte ki a szakember. Eddig 1 920 000 ember kapta meg a védőoltás első adagját, és 689 392-en már a második dózist is.
Azt mondta, rendre érkeznek az oltóanyagok az országba. Vizsgálat után felhasználhatóvá minősítettek egy korábban érkezett 250 ezer adagos Szputnyik V-szállítmányt, így már ezek a vakcinák is beadhatók az oltópontokon.
Folyamatosan érkeznek a különböző oltóanyagok, különböző mennyiségben, azokat rögtön beadják – jelezte.

Müller Cecília kitért rá, hogy elkezdődik a pedagógusok, óvodai és bölcsődei gondozók, dolgozók kampányszerű oltása. Ebben a körben is mindenkinek regisztrálnia kell, az adatokat pontosan megadva, majd az érintetteket rövid szöveges üzenetben értesítik arról, hol kapják meg az oltást.

A tiszti főorvos beszámolt arról, hogy a kismamák oltása is elkezdődött. Mint mondta, az oltást igénylőknek szintén regisztrálniuk kell, majd a szakorvos vagy a háziorvos ajánlása után kaphatják meg a vakcinát. A kismamáknak a várandósság 12. hete után adják be az első adagot, majd a szülést követően a másodikat.

Kiemelte:

akik megkapták az időpontot az oltásra, vigyék magukkal terhesgondozási kiskönyvüket, vagy valamilyen igazolást arról, hogy jogosultak az oltásra.

A járvánnyal összefüggő környezet-egészségügyi adatokról Müller Cecília azt mondta: átlagosan stagnál a szennyvízmintákban a vírus örökítőanyagának mennyisége, azonban néhány helyen – Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen és a budapesti agglomerációban – emelkedést tapasztaltak. Megjegyezte, hogy a szennyvízmintákban is a brit vírusmutáns a domináns.

A húsvétról szólva a szakember azt javasolta, hogy lehetőség szerint csak a szűk család ünnepeljen együtt.

A már beoltott nagyszülőkkel lehet találkozni, azonban ekkor sem szabad elfeledkezni a járványügyi és higiénés szabályok betartásáról.

Megjegyezte, még nincs kellő ismeret arról, hogy aki megkapta az oltást, milyen mértékben képes továbbadni a fertőzést másoknak.

Hozzátette:

semmilyen védőoltás nem ad százszázalékos védettséget, tehát annak is védekeznie kell, aki már kapott oltást,

így saját magát és másokat is megvédheti a fertőzéstől.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére