Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Mától a Szputnyik V oltásra is lehet időpontot foglalni

888.hu

2021.05.05. 13:40

Az országos tiszti főorvos azt kérte a fiataloktól, hogy saját védettségük és szabadságuk érdekében regisztráljanak, valamint amikor döntenek az oltás beadatásáról, a szüleikre és nagyszüleikre is gondoljanak. 

 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején közölte, hogy

a hatóságok vírusszkeptikus személyek ellen indítottak nyomozást.

A nyomozást a rendőrség befejezte, és átadta az ügy iratait az ügyészségnek. Rémhírterjesztés miatt indult eljárás.

A szóvivő a napi adatokat ismertetve elmondta, hogy a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt tegnap 63 emberrel, maszkviseléssel kapcsolatos szabályszegések miatt pedig 527 emberrel szemben intézkedek. A Magyarországon történő átutazás szabályainak megszegése miatt tegnap 18 esetben jártak el a rendőrök.


 

Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentette, hogy a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinái mellett mától Szputnyik V oltásra is lehet időpontot foglalni.

A Sinopharm és az AstraZeneca vakcináira továbbra is jelentkezhetnek azok, akiknek érvényes regisztrációjuk van.

Az országos tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy éljen az oltás lehetőségével, valamint aki még nem tette meg, vegye fel a második adag vakcinát is. Az oltások beadása továbbra is ütemezetten zajlik, a teljes lakosságra vetített arányt tekintve Magyarország már majdnem elérte a 43 százalékot.

Zajlik a járvány, továbbra is velünk van a vírus, ezért

nagyon fontos, hogy továbbra is mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket”

– húzta alá az országos tiszti főorvos, majd hangsúlyozta, hogy az egyéni védelem mellett a közösségi védelem is egyre fontosabb, mert csak azzal együtt tudjuk leküzdeni a járványt.

 

Legfontosabb feladatunk, hogy a fertőzést elkerüljük”

– emelte ki Müller Cecília.

Sokan érdeklődnek arról, hogy mi a teendő, ha két oltás után nem mérnek jelentős ellenanyag-termelődést. Müller Cecília kiemelte: az ellenanyagszint nem ad elég információt a védettségre vonatkozóan. Ezért arra hagyatkoznak, amit a gyártók leírtak.

Mindegyik Magyarországon elérhető vakcina biztonságos, és védettséget biztosít

– jelentette ki, hozzátéve, hogy jelenleg hat ilyen oltóanyag elérhető az országban. A Janssen vakcináját használják az oltóbuszoknál, mivel az egyadagos vakcina beadását követően a busznak már nem kell visszatérnie a településre.

Kiemelte, hogy a brit mutáns a mai napig jelen van hazánkban, az indiai mutációt egyelőre nem azonosították Magyarországon. Hozzátette azonban, hogy ez sajnos csupán idő kérdése, mivel már Csehországban és egyéb környező országokban is kimutatták.

Jelenlegi tudásunk szerint az indiai mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit”

– tette hozzá.

Mindegyik járványügyi adat csökken, a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, ennek ellenére az országos tiszti főorvos szerint nagyon oda kell figyelni, hiszen minden klinikai, gyógyszeres és egyéb védekezés ellenére a brit mutáns megbetegítőképessége rendkívül erőteljes, és súlyos szövődményeket okoz.

Aki megfertőződött, annak is javasolt három hónapon belül beoltatnia magát

– mondta el újra Müller Cecília. Hozzátette, hogy erről az orvossal kell egyeztetni.

Tájékoztatott, hogy már 4,7 millióan jelentkeztek a regisztrációs felületen, és 80 százalékuk, azaz öt emberből négy meg is kapta a védőoltást. Hozzátette, hogy továbbra is lehet jelentkezni, hiszen a regisztrációs és az időpontfoglaló felület is folyamatosan nyitva van.

A napokban érkezett Pfizer-vakcina egy részét a második körös oltásokra használják fel, valamint a 16–18 éves fiatalok oltására fogják felajánlani. Müller Cecília azt kérte a fiataloktól, hogy saját védettségük és szabadságuk érdekében regisztráljanak, és amikor döntenek az oltás beadatásáról, a szüleikre és nagyszüleikre is gondoljanak.

Elmondta, hogy tegnap a háziorvosok díjazása is megkezdődött, és köszönetet mondott nekik az óriási munkáért. 1305 praxisnak összesen 92,5 millió forintot, átlagban praxisokként 70 ezer forintot fog a kormány átutalni.

A harmadik körös oltásokkal kapcsolatban elmondta, az majd

a jövőben dől el, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik oltásra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére