Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy tervek a hazai tehetséggondozásban: így újul meg a Mathias Corvinus Collegium

mandiner.hu, 888.hu

2020.09.10. 16:30

Teljes állású oktatók, négyszer több diák, hazai és határon túli központok, új budapesti centrum, megújuló Egyetemi Program – ez vár a közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában továbbműködő MCC-re. Szalai Zoltán, az intézmény főigazgatója és Orbán Balázs, az alapítvány kuratóriumának elnöke sajtótájékoztatón mutatták be a fejlesztéseket. Bemutatkoztak a Collegium új oktatói is – számolt be róla a Mandiner.

A Mathias Corvinus Collegiumban zajló átalakulásról, fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szalai Zoltán, az intézmény főigazgatója. A tájékoztató során bemutatták a képzési struktúra átalakulását, és bemutatkoztak az újonnan szerződtetett oktatók is.

Orbán Balázs: Az ország fő erőforrása a tehetség

Magyarország számára nemzetstratégiai jelentőséggel bír a tehetséggondozás – emelte ki Orbán Balázs. A kuratórium elnöke szerint az ország fő erőforrását a tehetség jelenti, ezért is támogatják a felsőoktatásban zajló modernizációt. Ezzel párhuzamosan szükség van egy tehetséggondozó rendszer kialakítására a legtehetségesebbek számára, egy olyan programra, ahonnan „a magyar politikai, gazdasági és kulturális elit ki tud nőni”. Az országgyűlés ehhez olyan intézményt keresett, amely nem adott egyetemhez vagy képzéshez kötődik, hiszen a legtehetségesebbek minden területen jelen vannak. „Az MCC az egyetlen, amely 25 éve magas színvonalon képviseli ezt a fajta multidiszciplináris megközelítést” – emelte ki Orbán Balázs. Ezért az intézmény mögött álló alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult át, függetlenné válva az államtól és az alapító családtól is, széleskörű mozgásteret biztosítva az MCC működéséhez.

Orbán Balázs elmondta: a nyáron lezajlottak a szerkezeti átalakulások, de a valódi szellemi és infrastrukturális építkezés csak most kezdődik: jelenleg 10 helyszínen 2500 fiatal tehetséggondozása zajlik az általános iskolától kezdődően egészen a felnőttképzésig. A cél, hogy minden megyeszékhelyen, és határon túli helyszínekkel is bővülve tízezer fiatalnak biztosítsák a tehetséggondozást.

Az eddigi Somlói úti épületegyüttes helyén, amely „a brutalista szocialista építészet által a Gellért-hegyen ejtett tájseb”, a kor elvárásainak megfelelő, fenntartható, tájba illeszkedő, zöld központ jön majd létre. Az építkezés ideje alatt az MCC Budapest belvárosába költözik.

Megújul az Egyetemi Program

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója elmondta: az intézmény célja, hogy ha valaki tehetséges, akkor őt a családi és anyagi háttértől függetlenül végigkísérje, támogassa, már az általános iskolától kezdődően az egyetem végéig, és az alumni-rendszeren keresztül még azon is túl. Az intézmény az ingyenes képzés mellett ösztöndíjakat biztosít, erős alumni-rendszert épít, és karrierirodával segíti a tanulók tapasztalatszerzését, elhelyezkedését. Megújul a Collegium egyetemi képzési programja: az eddigi szakirányok angolszász típusú iskolákká alakulnak át. Az iskolákat teljes állású oktatók és műhelyvezetők irányítják, akik a hazai és nemzetközi tudományos élet elismert szaktekintélyei közül kerültek ki. Az oktatók az oktatás mellett kutatásokat is végeznek, melyekbe bevonják a Collegium hallgatóit.

A Jogi Iskolát, és azon belül a Jog és Társadalom Műhelyt Dr. Nagypál Szabolcs vezeti.

Varga István professzor a Magánjogi Műhely vezetője lesz,

Dr. Sulyok Márton pedig a Közjogi Műhelyt irányítja.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskolát, benne a Külgazdasági Műhelyt Dr. Ferkelt Balázs vezeti.

Demkó Attila a Geopolitikai Műhelyt irányítja.

Januártól Rodrigo Ballester a Diplomáciai Műhelyt vezeti majd.

A Közgazdaságtani Iskola vezetője Dr. Szepesi Balázs lesz, ő irányítja majd az Iskola Vállalkozáskutatási Műhelyét is.

Az Iskolában üzleti ismereteket oktat majd Kovács Zoltán, és tanítani fog Cséfalvay Zoltán is.

A Társadalomtudományi Iskola vezetője Dr. Gallai Sándor, ő egyben a Politikatudományi Műhelyt is vezeti.

Az Iskolában tanít Dr. Dúró József és Hajdú András is.

A Média Iskolát Boris Kálnoky irányítja, a Pszichológiai Iskolát pedig Kozma-Vízkeleti Dániel vezeti.

A Vezetőképző Akadémia vezetője Dr. Porkoláb Imre lesz.

Az intézmény életében a nyár folyamán komoly előrelépések történtek, de az igazi kihívások csak most kezdődnek – hangsúlyozta Szalai Zoltán.

Szepesi Balázs, a Közgazdasági Iskola vezetője szerint az Iskola három célt szolgál: a magyar gazdaság jövőbeni vállalatvezetőinek, irányítóinak képzését, a magyar gazdaság működésének kutatások általi megértését, emellett pedig az Iskola a gazdaságról szóló diskurzusnak szolgáltat platformot.

Boris Kálnoky, a Die Welt és a Die Presse tudósítója hangsúlyozta: a Média Iskolában politikailag kiegyensúlyozott oktatás zajlik majd, mind baloldali, mind polgári beállítottságú újságírók bevonásával. „Nem csak tanítani fogok, hanem alázattal tanulni is akarok a fiataloktól” – fogalmazott.

Porkoláb Imre, a Vezetőképző Akadémia vezetője szerint reformra van szükség, új alapokra kell helyezni a vezetőképzést Magyarországon. Porkoláb szerint olyan gondolkodásmódra van szükség, amely reagál az új kor új kihívásaira. „Nagyon hiszek a küldetésalapú vezetésben” – hangsúlyozta.

Az Index kérdésére válaszolva Orbán Balázs elmondta: a Mathias Corvinus Collegium nem lesz új CEU, és nem kívánja magát más intézményekhez képest meghatározni.

Kérdésre válaszolva Szalai Zoltán kiemelte: a főállású munkatársak jelenléte minőségi ugrást jelent majd. „Ott lesznek a fiatalokkal, együtt fogunk velük kávézni, beszélgetni, hozzájuk lehet fordulni szakmai és egyéb problémákkal. Egy valódi, arisztotelészi értelemben vett tutori rendszert építünk ki.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére