Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyon nagy baj lenne, ha Magyarországra is átterjedne a sertéspestis

Horváth József György

2017.08.04. 11:58

Jelentõs károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertõzött államaiból bekerül Magyarországra; az ország még mentes ettõl a betegségtõl - hívta fel a figyelmet a Földmûvelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs helyettes államtitkára pénteken.

Bognár Lajos országos főállatorvos emlékeztetett:

két nappal ezelőtt Romániából jelentettek sertéspestis megbetegedést két háztáji gazdaságból. Ezek a megbetegedések a magyar határhoz nagyon közel Szatmárnémetiben fordultak elő."

Ezért az a legfontosabb – mondta a főállatorvos –, hogy a járványvédelmi szabályokat minden gazdálkodó tartsa be. Ne etessen például a sertésekkel élelmiszer-hulladékot. Vaddisznókkal a házi sertések ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba. Emellett idegeneket ne engedjenek a sertéseik közelébe, a higiéniai szabályokat tartsák be.

Kiemelte: élelmiszert a fertőzött területekről még kézipoggyászban sem szabad behozni. A veszélyeztetett magyar térségek vadásztársaságai pedig kötelesek vaddisznó-hullákat keresni és a vaddisznó-állományok változásait jelenteni a hatóságoknak.

Az érintett határszakaszon az ellenőrzéseket szigorították az állategészségügyi hatóságok.

Az afrikai sertéspestisben megbetegedett állatok 90 százaléka elhullik, ezért nagyon veszélyes, ha egy-egy állományban megjelenik a betegség, mivel sem megelőzésre, sem utólagos gyógykezelésre nincs lehetőség. Mindennek pedig az lehet a következménye, hogy harmadik országok a sertéshús és húskészítményekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat léptetnek életbe – mondta Bognár Lajos.

A főállatorvos azt is jelezte, hogy a mostani nagy hőség a kedvtelésből tartott állatokat és a haszonállatokat is megviseli, ezért rájuk is fokozottan kell figyelni. Például lehetőség szerint hűteni kell a levegőt körülöttük, és ivóvizet is folyamatosan biztosítani kell számukra.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére