Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyot kaszáltak tavaly a Jobbik fedél nélküli milliomosai

Horváth József György

2017.02.01. 16:58

Megnéztük a magyar politikusok vagyonnyilatkozatait.
A "hajléktalan" jobbikosok

Több olyan jobbikos vezető politikus is ücsörög a Parlamentben, akiknek legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint nincs semmilyen ingatlana. Vona Gábor környékén is zavarosak az ingatlanviszonyok, csak egy legelője van, lakóház vagy családi ház bejegyzésű ingatlant nem tulajdonol.

Úgy látszik a Jobbik elnöke a jövőben állattartást vagy fesztiválszervezést tervez, ugyanis 2016-ban egy 1501 négyzetméteres bárdudvarnoki legelőt vásárolt. A megvásárolt területnek felerészben tulajdonosa a politikus. A Jobbik elnöke ezenkívül egy 430 ezer forintos prémiumkincstárjeggyel rendelkezik. Bevallása szerint se ingatlana, se céges érdekeltsége, se autója, se adóssága nincsen. A vagyonnyilatkozat szerint a politikus 2014-ben 1,47 millió forint értékben kapott irodai eszközöket, laptopot, iPhone-t, székeket.

A bokrok közti rambózásról elhíresült Volner Jánosnak – aki a Jobbik frakcióvezetője – vagyonbevallása szerint nincsen semmilyen ingatlana, de van 2 563 000 forintnyi takarékbetétje, valamint 11 500 eurója (3,5 millió forint) készpénzben. A Jobbik első számú gazdasági szakértőjének – aki tavaly cégei gyanús el­tün­tetései miatt került a címlapokra – ezek szerint több mint két és fél millió megtakarítása van, bár 2015-ben még semmilyen forintmegtakarítása nem volt. Havi jövedelme 1 296 321 forint volt.

A jobbikos Szilágyi Györgynek szintén nincsen semmilyen ingatlana, miközben tavaly vásárolt egy Volkswagen Passat típusú járművet. A politikusnak 2016 végén 4,1 millió forintnyi megtakarítása volt, miközben egy évvel korábban még csak 3,4 millió. Szilágyinak kétmillió forintos követelése is van. Míg 2015-ben nem volt semmilyen kölcsöne, addig tavaly már 880 000 forintos adóssággal rendelkezett.

Az LMP-nél nemcsak a málna szökik, hanem a szőlő is

Hadházy Ákos LMP-s képviselő tulajdonosa egy 5000 négyzetméteres fácánkerti szőlősnek, felerészben pedig egy 160 négyzetméteres szekszárdi lakóháznak. Hadházy, akinek kedvelt hobbija a repülés, lízingel egy Skoda Octaviát, valamint hipszterkedésből 2015-ben vásárolt egy Trabant kombit. 1,4 millió forintos megtakarítása van, valamint 16,2 milliós tartozása. 50 százalékban tulajdonosa a Hadház-Vet Kft.-nek. A politikus ezenkívül 40 ezer forintnyi földalapú támogatást kapott az EU-tól.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője továbbra is rendelkezik egy 1024 négyzetméteres budakeszi ingatlannal, ami egy családi ház. Szél nem kizárólagos tulajdonos, 12/32-ed részben birtokolja a 2008-ban vásárolt házat. A közeli Pátyon is van egy 1255 négyzetméteres telke, amin egy 170 négyzetméteres lakóház áll, ez teljesen az ő tulajdona. A képviselő a legutóbbi vagyonnyilatkozatában 2015-öt tüntette fel a vásárlás időpontjaként, idén már 2005-öt.

A jó öreg Tóbi is bevásárolt

A csúnyán megbukott MSZP-s elnök, Tóbiás József 2016-ban vigaszként vásárolt egy 721 négyzetméteres belterületi ingatlant Törökbálinton. Az ingatlanon egy 243 négyzetméteres lakóház is található. A megvásárolt területnek felerészben a tulajdonosa. A politikus egy Skoda Superb típusú gépkocsit is bérelt. Ezen kívül van egy 2008-ban örökölt Tatran motorkerékpárja. Semmilyen megtakarítása sincsen, de 10,5 milliós tartozása van egy pénzintézettel szemben. Tóbiásnak 2015-ben még 13,5 milliós tartozása volt. Már felerészben sem tulajdonosa a 2010-ben vásárolt érdi házának.

Bezzeg a többi emeszpés...

Velez Árpád MSZP-s képviselőnek továbbra sincsen a tulajdonában semmilyen ingatlan. Viszont két személygépkocsija van, valamint egy motorja és egy jet skije. 13,5 millió forintnyi követelést tüntetett fel, és 18,1 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

Az MSZP-ből kedden kilépő Demeter Mártának a vagyonnyilatkozata alapján konkrétan semmije sincsen, míg Hiszékeny Dezső szocialista képviselőnek négymillió forinttal nőtt a megtakarítása.

A szintén MSZP-s Tóth Bertalan egy pécsi lakóház tulajdonosa felerészben, bevallott még egy pécsi lakóházat, erdőt és hétvégi házat is, de a fővárosban is van háza. Van egy 1,2 milliós és egy 50 000 eurós életbiztosítása is. 5 milliós készpénzvagyona mellett 23,3 millió forint tartozása van.

A függetlenül dékás Varju László örökölt

Varju László egy 1455 négyzetméteres mágocsi ingatlant örökölt egyharmad arányban 2016-ban. A DK-s politikusnak értékpapírban több mint egymillió forintnyi megtakarítása van, valamint kétmillió forintnyi készpénze. Varjunak van még 5,5 millió forintnyi követelése is. A képviselőnek 2016-ban volt még közel 700 ezer forint bevétele újságszerkesztésből, valamint több cégnek a tulajdonosa, de azokból a vagyonnyilatkozata szerint nem vett ki osztalékot.

Na és mi a helyzet Szegeden?

Bár Botka László 2014 óta nem országgyűlési képviselő, de ha már bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, akkor érdemes egy pillantást vetni vagyonnyilatkozatára. A szegedi polgármester négy ingatlant is tulajdonol. Ötven százalékban tulajdonol Szegeden egy 843 négyzetméteres telket, melyen egy 166 négyzetméter alapterületű lakóház áll. Van egy óriási, 1012 négyzetméter nagyságú ingatlana (lakóház + udvar), melyet üdülőként tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Ezt a Szuha-Mátraalmási ingatlant is felerészben tulajdonolja.

2015 áprilisában szüleitől két budapesti ingatlant is kapott ajándékba: egy 96 négyzetméteres társasházi lakást az V. kerületben, amit felerészben tulajdonol, valamint szülei ajándékoztak neki egy 48 négyzetméteres lakást a XIII. kerületben, melyet 100%-ban birtokol.

Adóbevallása szerint nincs nagy értékű ingósága, és kocsija sincs. Botka a szegedi polgármesteri hivataltól kapott szolgálati autóval, egy Saab 9.5-össel jár, amit a hivatal több mint 10 millió forint értékben vásárolt kizárólag a polgármesternek.

Értékpapírban vagy takarékbetétben elhelyezett megtakarítása nincs, viszont 42 és fél millió forint követelése van pénzintézettel szemben, ami mellett van 3 és fél millió forintja készpénzben, tartozása nincs. Ez azért érdekes, mert képviselői tiszteletdíján kívül nem tüntetett fel más jövedelmet, sem egyéb gazdasági érdekeltséget.

Orbán vagyona nem gyarapodott

A korábbi három helyett már csak két – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlannak tulajdonosa Orbán Viktor, akinek a számláján is kevesebb pénz van, mint egy évvel korábban – derül ki a miniszterelnök 2016-os vagyonnyilatkozatából, amelyet kedd este tettek közzé a miniszterelnok.hu oldalon. A dokumentum szerint a kormányfő továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüli tulajdonosa egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak.

Az előző évhez képest változás még, hogy az idei bevallásban már nem szerepelnek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei, amelyekkel kapcsolatban fel volt tüntetve, hogy 50 évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs a miniszterelnöknek.

Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly valamivel több mint 5 millió forint volt, addig a mostani nyilatkozatban itt 742 ezer forint szerepel. A miniszterelnök még 2002-ben vett fel – feleségével közösen – 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása csaknem 6 millió forint, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 1 millió 167 ezer forintot törlesztettek.

Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel, hogy a törvény szerinti javadalmazást kapja miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától (224 363 forint). Fidesz-elnökként továbbra sem vesz fel fizetést.

Áder takarékos

Az államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumból kiderül, Áder János kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre. A vagyonnyilatkozat szerint euró alapú életbiztosításának értéke idén 6500 euróval, vagyis mintegy 2 millió forinttal növekedett, jelenlegi értéke pedig így kicsivel kevesebb mint 117 ezer euró, vagyis 36 millió forint. A köztársasági elnök tavaly megduplázta forint folyószámláján 2015-ben vezetett 4,6 millió forintos megtakarítását. Emellett megtartotta két éve vásárolt, egymillió forint értékű Prémium államkötvénycsomagját is.

Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta. Áder János 2016-ban sem tartott igényt saját autóra, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére