Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Negyedjére is: autonómiát Székelyföldnek!

Forisek Ádám

2018.05.30. 15:05

Nem csüggedt el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román szenátus keddi döntése miatt, újra beterjesztik Székelyföld területi autonómiájának statútumtervezetét.

Ahogy arról mi is írtunk tegnap, a román szenátorok tegnap, azaz keddi napon elgáncsolták a székely autonómiát.

Az SZNT által kidolgozott törvénytervezet helyreállítaná a székeket, regionális döntéshozatalt és önkormányzást vezetne be, valamint hivatalossá tenné a magyar nyelvet a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részét magába foglaló történelmi Székelyföldön.

A szenátus döntése azonban nem tántorította el az SZNT-t: a szervezet elnöke, Izsák Balázs szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy negyedjére is benyújtják a törvénytervezetet. Úgy vélte: nem tekinthető kudarcnak a tervezet parlamenti leszavazása, hiszen a román politikai osztály ellenérvei a további küzdelem kiindulási pontjai lehetnek.

Ezek az ellenérvek jelzik, hogy a székely közösség erkölcsi és szellemi fölényben van a román politikai osztállyal szemben”

– mondta Izsák Balázs.

A tervezeten nem módosítanak, mivel Izsák Balázs szerint az állam egységére nem lehet hivatkozni az autonómia ellen, mint ahogy arra sem, hogy „etnikai alapú autonómiának” tekintse a román politika a székelyföldi törekvéseket.

Az elnök úgy vélte, az SZNT autonómiatervezetét nem azért utasította el a törvényhozás, mert hibát talált volna benne, hanem mert tévesen értelmezi a román alkotmányt. Ezért nem a törvénytervezet módosítása, hanem az ellenérvek szétszedése a feladat – összegzi Izsák Balázs szavait Maszol.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére