Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Néhány nap alatt hat alkalommal is csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű termelését

888.hu

2022.12.27. 17:00

Amikor belendültek a naperőművek, visszavettek egy kicsit a paksi blokkok. Szépen dolgoznak a szélerőművek is.

 

Az elmúlt napokban a Paksi Atomerőmű blokkjai a rendszerirányító (Mavir) kérésére tercier szabályozásokban vettek részt, ennek megfelelően kisebb leterheléseket hajtott végre az atomerőmű. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen – jelentette be az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A hivatal hat idősávot sorolt fel, ebből egy december 23-ra esett, kettő december 25-re és kettő 26-ra, egy pedig december 27-re. Az idősávok fél, háromnegyed, illetve két óra hosszúak voltak, ezek alatt öt alkalommal az első három blokk dolgozott kevesebbet, egyszer pedig csak az 1. és a 2. blokk. A december 25-i második teljesítménycsökkenést 18 és 22 óra között rendelték el, a december 26-i elsőt reggel 5:45 és 7:45 között, a többit a nap világosabb óráiban. A legutolsó visszaterhelés 150 megawattos volt (az atomerőmű teljes teljesítménye 2000 megawatt), az összes többi alkalmanként 75 megawattos.

Az OAH – mint írja – folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát és a 100 MW-ot meghaladó teljesítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad.

Az atomerőmű termelésének kis „bezuhanásai” jól láthatók a Mavir nyilvános adatain is. Ebből kiderül, hogy Paksot jellemzően, de nem minden esetben akkor utasították kisebb termelésre, amikor a naperőművek éppen több áramot adtak. Ezekben az időszakokban lényegében a többnyire támogatott áron termelő létesítmények működtetése kapott elsőbbséget a szintén karbonmentesen működő, ráadásul a legolcsóbbnak mondottal szemben. Érdekes az is, amikor Paksot visszaterhelték, pedig a nap sem sütött, vagy nem nagyon, viszont belendültek a szélerőművek.

Egyébként az első alkalommal, december 23-án Paks mellett visszavett a lendületéből a mátrai erőmű, és kevesebbet dolgoztak az ország gázos blokkjai is. A mátrai lignitblokkok egyébként is eléggé ingadozva adták az áramot az elmúlt napokban, amit az ábra alapján csak részben magyarázhat a rendszer-szabályozásban való részvétele. Huszonnegyedikén nap közben, 25-én éjjel, és ma délelőtt szépen pörögtek a szélkerekek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére