Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Nem érdemes fenyegetni a V4-eket"

Bokor Gábor

2016.08.29. 15:58

A külügyminisztérium hétfõi értekezletén a visegrádi országok külügyminiszterei mondanak beszédet. Lánczi Tamás, a Századvég vezetõ elemzõje szerint bár fordulatra nem lehet számítani az értekezleten, Európa lassan mégis megfordul.

Lánczi Tamás szerint a rendszerváltás óta nem voltak olyan egységesek és erősek a V4-ek országai, mint most.

Nem először fordul elő az elmúlt egy évben, hogy a visegrádi országok, köztük Magyarország valamilyen javaslattal áll elő menekültügyi kérdésben, amit először lesöpörnek az asztalról, majd mégis bekerült az uniós jogalkotásba is." 

– mondta a Századvég vezető elemzője.

A politológus szerint a V4-ek javaslatai megreformálnák az unió alapvető működését. Újraszabályozná az európai intézményrendszer, illetve annak szereplőinek hatáskörét. Az utóbbi években megerősödött Európai Bizottságnak a hatalmát a V4-ek jelentősen csökkentenék, valamint egy új, közös európai hadsereg felállítását is szorgalmazza. 

A visegrádi országok elemi érdeke, hogy ne változzon az agrárpolitika és ne kurtítsák meg a támogatásaikat sem." 

– fogalmazott a politológus. 

Lánczi szerint az EU és azon belül leginkább Németország folyamatosan engedi, hogy Törökország sakkban tartsa, ugyanis folyamatosan hátrál és engedményeket teszik. A nemzetközösség szemet huny az ott zajló események felett, reálpolitikai célokból.

Szerinte így nehéz Lengyelországon, vagy bármely más V4 tagállamon demokratikus kérdéseket számon kérni.

A szakértő elmondta, azzal, hogy az unió rendszeresen megfenyegeti a visegrádi négyeket, a Brexithez hasonló helyzetet teremt, hiszen ezen államok EU irányába történő szolidaritását nagymértékben a támogatások határozzák meg.

Ha ezeket megvonják, ugrásszerűen megnő a kilépéspártiak száma.

A szeptember 16-i pozsonyi EU-csúcstalálkozón az elemző nem számít különösebb fordulatra, ám szerinte az egyre közelebb van, amit az egyes országokban végzett közvélemény-kutatások is egyértelműen jeleznek, miszerint Európa szép lassan fordul.

(Hirado.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére