Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem lehet szûkíteni a kárpártaljai magyarok jogait

Bokor Gábor

2017.12.13. 08:28

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselõje Strasbourgban elmondta, hogy az EU-Ukrajna Társulási Tanács pénteken elfogadott záródokumentuma rögzíti, hogy a kisebbségek már meglévõ jogai nem szûkíthetõk, ezzel szemben 2017 õszén az új ukrán oktatási törvény elfogadásával éppen ez történt Ukrajnában.

Az új ukrán törvény oktatási nyelvre vonatkozó cikke által csökkenti a nemzeti kisebbségek anyanyelvének használati jogait. Az átfogó emberi jogi EP-jelentés arra emlékeztet, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt, hogy előmozdítja az emberi jogok egyetemességét és oszthatatlanságát, valamint az alapvető szabadságokat és értékeket"

– mondta a képviselő az emberi jogok és a demokrácia helyzetéről, illetve az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájáról szóló 2016-os éves jelentésének vitáján.

A politikus hozzátette, hogy az uniónak képesnek kell lennie arra, hogy a határain túl is elősegítse az emberi jogok védelmét.

Míg korábban a kisebbségek az oktatás minden szintjéhez anyanyelvükön férhettek hozzá, ez 2018 után csak az elemi oktatásra korlátozódik majd, tehát az új ukrán oktatási törvény már megszerzett jogot vesz el"

– fogalmazott Bocskor Andrea, majd kiemelte, hogy a Velencei Bizottság hétfőn közzétett jelentése szerint jogosak a törvény érintett cikke miatti bírálatok, hiszen az elfogadott szöveg nagy mértékben különbözik attól a tervezettől, melyről korábban a kisebbségekkel egyeztettek.

A képviselő bízik abban, hogy az ukránok teljes mértékben végrehajtják a Velencei Bizottság ajánlásait, konzultál az érintett kisebbségekkel és a szomszédos országokkal, valamint beépíti a kisebbségi közösségek igényeit és javaslatait az oktatási reform végrehajtása során.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal. A jogszabály 7. cikke szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyeznék, s csak az önkormányzati fenntartású iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére