Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem volt főállású orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

888.hu

2020.04.16. 10:00

Az Origo információi szerint március 20-tól hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban.

Ráadásul pont akkor, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az otthonban, amelyek a koronavírus első jelei. Az orvosi felügyelet hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés az intézményben.

Ezt egyébként törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról.

Az origo.hu információi szerint a márciusig alkalmazásban lévő főállású orvos március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, amit pár nappal később – a járvány miatt – visszavont. Egy munkatársa szerint az orvos a járványhelyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, és több orvos felvételét sürgette az adott helyzet miatt. Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt a főállású orvos munkájára, holott a szerződése csak március 31-én járt le.

Március közepén mutatkoztak először a vírusfertőzés tünetei több idős gondozottnál, mint például a magas láz, köhögés. Az első igazolt koronavírus-fertőzött egy mentálhigiénés ápoló volt, akinél március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta 212 főnél mutattak ki, az elhunytak száma pedig azóta 13 főre emelkedett az idősotthonban.

Az intézmény és fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére nem pótolta azonnal a főállású orvost, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére