Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi díjjal ismerték el a járványt és gazdasági hatásait vizsgáló kolozsvári kutatást

888.hu

2022.05.02. 20:30

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatos közgazdász kutatói nyertek a nagy-britanniai Emerald Publishing tudományos kiadó Real Impact Awards 2021 elnevezésű nemzetközi versenyének egyik kategóriájában. A kiadó a koronavírus-járvány gazdasági hatásait vizsgáló kutatási projektnek a társadalomra gyakorolt széleskörű hatásait ismerte el.

 

Az egyetem közleménye szerint a BBTE magyar közgazdász kutatócsoportja a 2020 áprilisában indított kutatási program keretében naponta összegyűjtötte a járvány romániai alakulására és a gazdaságra gyakorolt hatására vonatkozó adatokat, és ezek képi megjelenítésével, valamint elemzések és előrejelzések közlésével jelentős társadalmi hatást váltott ki. Az elmúlt két hónapban a projektet kiegészítették az orosz-ukrán háború gazdasági következményeire vonatkozó információk és elemzések közzétételével.

A brit, ausztrál és norvég szakértőkből álló zsűri külön kiemelte, hogy a kolozsvári kutatók által publikált elemzések eredményei igazolható hatást gyakoroltak a járvány alatt meghozott hivatalos döntésekre.

A zsűri azt is hangsúlyozta, hogy a BBTE közgazdászai jó példát mutattak arra, miként lehet a tudományos kutatás eredményeivel valós hatást gyakorolni a közösségek életére és miként lehet fokozni a tudomány társadalmi elfogadottságát.

 

Mint Szász Levente, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, a kutatási projekt vezetője felidézte, a kibontakozó járvány miatti bizonytalan, válságos helyzetben indították a projektet, hogy a tudomány eszközeit a társadalom és a romániai döntéshozók szolgálatába állítsák, és ezzel hozzájáruljanak a veszteségek csökkentéséhez.

„Ezen erőfeszítésünket most már nemcsak országosan, hanem a határainkon túl is elismerik. A washingtoni Georgetown University által támogatott verseny 2020-as adatvizualizációs díját követően a most megszerzett díj ismételten alátámasztja ezt a tényt.”
– idézte a közlemény a kutatásvezetőt.

A kolozsvári kutatók a Driving the Impact Agenda, azaz a tudományos kutatások társadalmi hasznosulásának előmozdításáért létrehozott kategória díját nyerték el.
A kutatás részleteit a projekt online platformján (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), az aktuális elemzéseket pedig a projekt Facebook-oldalán (www.facebook.com/covid19.roeim) tették közzé.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére