Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi koalíció támadja Magyarországot

888.hu

2020.10.15. 14:40

Orbán Viktor egy olyan nemzeti koalíciót hozott létre, amellyel számos korábbi társadalmi törésvonalat elfedett, több millió embert tudott maga mögé állítani. A Fidesszel szemben pedig internacionalista, kozmopolita, illetve a nemzeti kérdések iránt közömbös pártok állnak, amelyek „nemzetközi brigádként” fognak szembeszállni 2022-ben a nemzeti oldallal – hangzott el Békés Márton történész és G. Fodor Gábor politológus beszélgetésén, amelyet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Mozgásban című műsor vezetője moderált.

A XXI. Század Intézet beszámolója szerint Békés Márton a beszélgetés elején kifejtette, a város–vidék, a vallásos–nem vallásos, a tőkés–munkás és egyéb más törésvonalak minden társadalomban jelen vannak, az ezeket megszólaltató pártok azonban bizonyos törésvonalakat fel tudnak erősíteni, másokat pedig el tudnak halványítani. Szerinte az elmúlt tíz év stabil kormányzása azokat a pontokat találta meg a magyar társadalomban, amelyek összekötik az embereket.

Azért nevezhető nemzeti „Orbán-koalíciónak” a kormányzás mögött álló társadalmi közeg, mert a Fidesz–KDNP felülírta a korábban jelen lévő törésvonalakat, amilyen például a jobb- vagy baloldaliság.


Hozzátette: a múlt hétvégi borsodi időközi választás kitűnően illusztrálja, hogy milyen törésvonal-változás ment végbe az elmúlt évtizedekben a magyar társadalomban: az egykori kommunista mintavárosnak számító Tiszaújváros (korábban Leninváros) baloldali szavazói minden probléma nélkül szavaztak egy antiszemita jobbikos jelöltre.

Kialakult mára egy nemzeti pólus, amelyet a Fidesz–KDNP fémjelez, és egy nemzetközi pólus, amelyhez a baloldali pártok és a Jobbik tartoznak”

– mondta Békés Márton.

G. Fodor Gábor politológus szerint a „társadalmi erőtér” lényegesen mélyebb a politikai erőtérnél, ez pedig azokat az embereket, társadalmi csoportokat foglalja magában, amelyek elmennek szavazni. Szerinte húsz évig működött az úgynevezett „Horn-együttható”, amely mögött közel 3 millió ember sorakozott fel választásról választásra. A 2006-os események után azonban összeomlott ez a társadalmi erőtér, a Fidesz pedig létrehozott egy újabbat: kibékítette azokat a társadalmi csoportokat, amelyeket a balliberális kormányok összeugrasztottak, és a nemzeti ügyek politikája révén olyan ügyeket emelt a középpontba, melyeknek köszönhetően a korábbi törésvonalakat felülíró többséget tudott létrehozni.

Létrejött egy olyan, nemzeti ügyek mellett elkötelezett többség, amellyel ki lehetett alakítani egy erős kormányzati többséget.

A Fidesz a borsodi időközi választáson is ezt a társadalmi erőteret állította a kampány középpontjába, míg az ellenzék csupán személyekről beszélt.

A Jobbik kapcsán mindketten kifejtették, hogy a társadalmi törésvonalakat nem lehet büntetlenül átlépni. Példaként hozták fel az SZDSZ árulását, amely antikommunista pártként 1994-ben összefogott az MSZP-vel, de ugyanilyen „nagy áruló” a magyar politikatörténetben a Jobbik is, amely szélsőjobboldali pártból évek alatt Gyurcsány szövetségese lett.

Várhatóan ugyanaz lesz a sorsa a Jobbiknak, ami az SZDSZ-nek volt”

– állapították meg.

Békés Márton kiemelte azt is, hogy a Fidesz egyetlen törésvonalat sem lépett át, története során mindvégig az antikommunista oldalon volt, „politikai portfólióját” az elmúlt harminc évben csak folyamatosan bővítette. G. Fodor Gábor a Jobbik pálfordulása kapcsán megjegyezte, hogy hosszú távon az ilyen árulást mindig megbüntetik a szavazók.

A 2022-es választás kapcsán Békés Márton elmondta:

a nemzeti oldallal szemben internacionalista, kozmopolita, illetve a nemzeti kérdések iránt közömbös pártok állnak majd.

G. Fodor Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy aki a nemzeti oldal alternatíváját akarja adni, az csak nemzetközi, azaz napjainkban globalista lehet.

A nemzeti oldallal szemben egy nemzetközi hadtest fog felállni”

– fűzte hozzá, hozzátéve, aki egyben tartja majd ezeket a pártokat, az nem más lesz, mint Soros György, így Orbán és Soros emberei fognak megmérkőzni 2022-ben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére