Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nézőpont: Nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága

888.hu, Magyar Nemzet

2021.05.03. 11:40

A Nézőpont Intézet múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a teljes felnőtt népességen belül hat százalékpontra nőtt a kormánypárt (40 százalék) előnye a baloldallal (34 százalék) szemben. Az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható: a védekezést irányító miniszterelnök munkájával a magyarok 58 százaléka elégedett – írja a Magyar Nemzet hétfőn.

 

Tízből hat felnőtt magyar (58 százalék) elégedett a miniszterelnök munkájával, s csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele szemben – írja a hírportál.

Ehhez hasonlóan magas elégedettségi mutatószám a koronavírus elleni védekezés hosszú esztendeje után

kevés európai országban fordul elő

– hangsúlyozzák.

A 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot.

Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtt adathoz viszonyítva még

növekedett is (4 százalékponttal),

igaz, a tavaly tavaszi kimagasló érték (72 százalék) aligha ismételhető meg – ismertette a Magyar Nemzet.

Hozzáteszik: a kormányfő munkájának társadalmi elismerése rossz hír a kormányellenesség növekedésében reménykedő baloldal számára.

A múlt héten készült közvélemény-kutatás a baloldali lista gyengülését regisztrálta a kormánypárttal szemben:

a Fidesz a felnőtt népesség 40, míg a baloldal csak a 34 százalékát tudta megszólítani.

Márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett (a januári adathoz hasonló értékre), míg a baloldal három százalékpontot veszített – írják.

A baloldal a közös indulás deklarálása óta még nem volt ilyen gyenge, ami az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható

– emeli ki a hírportál.

A választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát – teszik hozzá.

2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg

51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz.

A baloldali közös lista most vasárnap 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú Kutya Párt (három százalék) és a Mi Hazánk (három százalék) szavazói azonosíthatók be – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. április 27–28. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére