Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin még csak fél éve köztársasági elnök, de már a fél világot bejárta

888.hu

2022.11.13. 11:00

Ajtót nyitogat.

 

Fél éve van hivatalban Magyarország első női köztársasági elnöke, Novák Katalin, ebből az apropóból összegyűjtöttük, hogy ezalatt a pár hónap alatt kikkel és hol találkozott az államfő.

 

A teljesség igénye nélkül:

Májusban inspiráló beszélgetést folytatott Christine Schwarz-Fuchs-szal, az osztrák Bundesrat elnökével az ukrajnai háború következményeiről, az Európai Unió bővítéséről, és a családpolitikáról.

 

Az államfő látogatást tett Erdélyben, ahol nemcsak a Kárpát-medencei református püspökkel találkozott, hanem Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével is.

Az államfő Varsóban is tiszteletét tette.
Barátként mentem, de szövetségesként jöttem haza Andrzej Duda elnök úrtól.”
– kommentálta a Facebook-on a lengyelországi látogatását.

 

A bukaresti csúcstalálkozó után Klaus Iohannis román elnökkel egyeztetett, majd Petr Fiala cseh miniszterelnökkel is összefutott.

 

Köszönöm a jó hangulatú beszélgetést Bärbel Bas-nak, a német parlament elnökének. Magyarországon kiemelt figyelmet fordítunk a nemzetiségekre. A megbeszélésen az olajembargó és az ukrán háborús helyzet mellett a magyarországi nemzetiségek érdekképviseletének fontosságáról is szót ejtettünk.”

– írta Novák Katalin a közösségi oldalán. A köztársasági elnök a német parlament elnökén túl a német államfővel Frank-Walter Steinmeier is egyeztetett.

 

 

A magyar államfő összefutott „Magyarország régi barátjával”, Janez Janšaval, Szlovénia korábbi miniszterelnökével és feleségével, Urskaval.

Ezt követően Dr. Robert Golob új szlovén miniszterelnökkel tárgyalt, akivel egyetértettek abban, hogy „az európai bővítés mindannyiunk érdeke”.

 

Azon dolgozunk, hogy a Nyugat-Balkán országai mielőbb beléphessenek az Európai Unióba.”

– írta az államfő.

 

Pozsonyban Zuzana Čaputová elnök asszonnyal ülésezett a kettős állampolgárságról és a háború borzalmairól.

 

Koszovó fővárosában meglátogatta a KFOR misszióban szolgáló magyar katonákat, előtte azonban a koszovói köztársasági elnökkel találkozott. A magyar-horvát vízilabda EB-döntő előtt Zoran Milanović horvát köztársasági elnökkel tárgyalt Splitben.

 

 

Szerbiában biztosította Aleksandar Vučić elnök urat, hogy Magyarország minden támogatást megad Szerbia mielőbbi uniós csatlakozásához.

 

Hofburgban Alexander Van der Bellen újraválasztott osztrák elnöknél is vendégeskedett.

Az Ukrajnában dúló háborút illetően azonos állásponton vagyunk, elítéljük az orosz agressziót és nem ismerjük el az annektált ukrán területek Oroszországhoz való tartozását. A háború eszkalációja valós veszély, mi is egyetértünk a semleges Ausztriával, legyen mielőbb egy mindannyiunk számára elfogadható, igazságos béke. Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációja mellett, ebben számítunk Ausztria támogatására is.”

– kommentálta az államfő a találkozót.

 

 

Novák Katalin fogadta Shavkat Mirziyoyev üzbég elnököt is, a találkozó során egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy „Magyarország a Nyugat és Kelet közötti gazdasági együttműködés központja. Üzbegisztán és Magyarország gazdasági kapcsolatait erősíteni fogjuk, különösen az energetikai, a pénzügyi és egészségipari területeken”.

 

 

Augusztusban Ferenc pápával 45 perces négyszemközti beszélgetést folytattak spanyol nyelven, tolmács nélkül. Az államtitkárságon a szívélyes légkörben folytatott megbeszéléseken felidézték a pápa tavaly szeptemberi budapesti látogatását az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A felek elégedettségüknek adtak hangot a jó kétoldalú kapcsolatokért. Ezután néhány közös érdeklődésre számot tartó kérdést tekintettek át, mint például a család, az élet kultúrájának előmozdítása, valamint a fiatalok és a közel-keleti keresztények helyzete.

 

Novák Katalin nemcsak Európában, hanem

a tengerentúlon is körbenézett:

Mick Mulvaney, Donald Trump elnök kabinetfőnöke és Joe Grogan, korábbi elnöki tanácsadó társaságában töltött pár kellemes órát.

 

Az ENSZ Közgyűlésen Sauli Niinistö finn elnököt biztosította NATO-csatlakozásuk magyar támogatásáról. Az andorrai miniszterelnök, Xavier Espot Zamora azért kezdeményezett vele találkozót, hogy az EU-Andorra társulási megállapodás előrehaladásáról számoljon be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus elismerően szólt a magyar járványkezelésről. António Guterres ENSZ-főtitkárral pedig a családok fontosságáról beszélgettek. Ráadásul még Joe Biden és Jill Bidennel is összefutott.

 

Torontóban Doug Ford miniszterelnökkel egyeztetett, aki konzervatív vezetőként Ontariot sikeres irányba kormányozza: hisz az alacsony adókban, az erős gazdaságban, és nem távolodott el emberek mindennapi problémáitól.

 

Amerikai látogatása során Mel Gibsonnal is összefutott.

Találkozás egy amerikai Hazafival.”

– írta a közös kép mellé Novák.

 

 

A kalandos múltú korábbi kolumbiai elnökkel, Andrés Pastrana Arangoval is izgalmas beszélgetést folytatott. A volt elnök politikai pályafutása során testközelből megtapasztalta országának viharos éveit. A '80-as években ugyanis a Pablo Escobar vezette Medellín kartell rabolta el, amikor polgármesternek indult Bogotában, felesége édesapját pedig nem sokkal később ki is végezték a drogkartellhez tartozó fogvatartói. Mindezek ellenére továbbra is kitartott politikai elvei mellett és karrierjét országa jobbá tételének szentelte.

 

Jair Bolsonaro brazil elnökkel és a First Lady-vel való találkozás alkalmával egyetértettek abban, hogy békére, mielőbbi békekötésre van szükség az orosz-ukrán háborúban, amelyhez Brazília és Magyarország is felajánlja a közvetítői szerepet.

Novák Katalin kiemelte: „Arra kértem a brazil elnököt, hogy országa befolyását is használja fel annak érdekében, hogy minél előbb véget érhessen szomszédunkban a háború.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére