Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Terheléses támadás érte az online időpontfoglaló honlapot

888.hu, MTI

2021.04.30. 15:00

Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént – írja az MTI.

Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, soron kívül elvégzik, és amiről haladéktalanul tájékoztatást adnak.

A támadást felelőtlen emberek követték el”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak.

Kiss Róbert azt is bejelentette, hogy

a beoltottak száma rövidesen átlépi a 4 milliót,

amiről a belügyminiszter egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé.

Ez teszi lehetővé a korlátozások lépcsőzetes feloldásának harmadik ütemét, amely a védettséghez kötött.

A védettséget a védettségi igazolvánnyal és személyazonosságot igazoló okmánnyal tudják igazolni az érintettek.

Ahhoz, hogy valaki a lépcsőzetes feloldással megnyitott szolgáltatásokat igénybe tudja venni, felszólítható arra, hogy mutassa fel ezeket az okmányokat

– mondta.

Ismertette: a vendéglátóhelyeken, a szálláshelyeken, a szabadidős létesítményekben és játékkaszinókban foglalkoztatottaknak igazolniuk kell védettségüket a vezetőjüknek, és ha nem rendelkeznek védettséggel, kötelesek maszkot viselni.

A megnyíló helyszíneken a védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak nem kötelesek maszkot viselni, közterületen, a tömegközlekedésben, az üzletekben azonban továbbra is kötelező hordani a védőeszközt – fűzte hozzá.

A szolgáltatásokról elmondta:

a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára 23 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső területei, továbbá a szállodák is,

ahová a szülők a felügyeletük alatt álló gyermekeiket is elvihetik, számukra megnyílnak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Az edzőtermekbe és uszodákba kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek – mondta.

A kijárási tilalom 23 óráról éjfélre módosul, az üzletekben 23 óráig van lehetőség vásárolni

– mondta.

Rámutatott: mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is jelen van, a szabályok fokozatos és lépcsőzetes enyhítése mellett is fenn kell tartani bizonyos védelmi intézkedéseket, így például a maszkhasználatra vonatkozót a közterületen, az üzletekben és a tömegközlekedésben.

Hatályban maradnak a magán- és családi rendezvényekre vonatkozó szabályok, kerülendő a csoportosulás, a gyülekezés pedig továbbra is tilos

– ismertette.

Változnak a beutazási rendelkezések: aki a védettségét védettségi igazolvánnyal, illetve az azon feltüntetett, személyazonosságot igazoló okmánnyal igazolja, nem kerül hatósági házi karanténba, ahogy azok sem, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást írt alá a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Ilyet Magyarország Szerbiával és Montenegróval kötött – tette hozzá.

Minden oltóanyag, amelyet a magyar lakosság rendelkezésére bocsátanak, hatásos és biztonságos – mondta az országos tisztifőorvos, bejelentve azt is, hogy módosítanak az AstraZeneca vakcinájának beadási idején.

Müller Cecília hozzátette: sok oltásra váró kérte, hogy három hónapnál korábban szeretné megkapni ennek az oltásnak a második adagját. Ezt most egyénileg lehetővé teszik – mondta -, azonban ezt az igényt az oltópontokon kell jelezni.
Az előrehozott oltás beadásához arra van szükség, hogy legyen legalább 10 jelentkező, aki a megbontott ampullából kinyerhető tíz adaggal beoltható, így az oltóanyag nem vész kárba – tette hozzá.

Elmondta, hogy jelenleg időpontfoglalással a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájára lehet jelentkezni.
Közölte azt is, hogy megvizsgálták és megfelelőnek találták az eddig beérkezett 52 800 Janssen-vakcinát, amelyeket az oltóbuszokon használnak majd fel.

Az idősotthonok vezetőitől azt kérte, a csütörtökön kihirdetett és életbe lépett határozata szerint tegyék már a hétvégén lehetővé az intézményben lakók látogatását, illetve azt, hogy az otthonok lakói elhagyhassák az intézményt.
Ismertette: a péntek reggeli adatok szerint a beoltottak száma 3 913 550, a 4,6 millió regisztrált 78 százaléka. A második oltást 1 880 897-en kapták meg.

Közölte azt is, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amelyeket a vizsgálatok után azonnal eljuttatnak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Hozzátette: pénteken 324 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezett.
Müller Cecília megerősítette, hogy már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni az oltásra, őket Pfizer-vakcinával oltják majd május 10-től.

Kitért arra is, hogy nem ellenjavallt az oltás 3-6 hónapon belül annak sem, aki átesett a fertőzésen. A szakirodalmat említve elmondta: akinél enyhe lefolyású volt a koronavírus-fertőzés, annak szervezetében kevesebb ellenanyag termelődött, akinél súlyosabb állapot lépett fel, annál több, így valószínűleg tovább is védett.

Müller Cecília elmondta, kórházban 5937 embert kezelnek a vírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 677-en szorulnak lélegeztetőgépre. Mint mondta, ezek a számok arra intenek mindenkit, hogy a járvány még tart, „itt van közöttünk”.
A tisztifőorvos arra kérte az oltásra várókat, ne válogassanak a vakcinák között, mert aki válogat, megfertőződhet, és nem tudhatja, milyen kimenetele lesz a betegségnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére