Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni

888.hu

2020.03.18. 06:50

A fojtogató gazdasági következmények a járvány terjedésével egyre inkább megmutatkoznak.

A fojtogató gazdasági következmények a járvány terjedésével egyre inkább megmutatkoznak.

A tőzsdén az elmúlt napokban igencsak rossz hangulat uralkodott, az olaj ára is zuhant. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy ez a hangulat átszivárog-e a reálgazdaságba is, az üzemek többsége ugyanis még működik, bár Európa-szerte egyre több bezárásról lehet hallani – írta a hirado.hu.

Ezzel ellentétben Kínában egyre több gyárat nyitnak újra az ottani járvány lecsengése után. Az évek óta előre jelzett gazdasági válság úgy tűnik, megérkezett, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ennek a vírus volt-e a közvetlen kiváltója.

Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a sokak által várt válság

lényegében egy gazdasági korrekció.

Hozzátette, erre azért volt szükség, mivel a különböző piacokon jellemzővé vált a túlfogyasztás, illetve a beruházások is megélénkültek.

Pesuth Tamás szerint számítani lehetett arra, hogy a gazdaság növekedési dinamikája kicsit visszaesik.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg nagy volumenű összeomlás figyelhető meg a bizalmi faktorban és a várakozásban is. Ennek

oka a félelem, ami a legerősebb magatartás-változtató erővel bíró tényező a gazdasági életben is.

Duronelly Péter közgazdász szerint az, hogy a gazdaság hogyan reagál egy külső sokkra, egy gazdasági folyamatra, az attól is függ, hogy milyen állapotban került a kialakult helyzetbe. Hozzátette, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az elmúlt tíz évben rendkívül alacsony szintre lenyomták, félig-meddig mesterségesen, az államkötvények hozamait. Ennek következtében többen kényszerültek kockázatos eszközök alkalmazására, például részvények vásárlására. Hozzátette, nem véletlen, hogy a részvénypiac ilyen nagymértékben felfutott.

Duronelly Péter elmondta, amikor a részvénypiac esni kezd, akkor bizonyos befektetők, akik a legkevésbé tolerálják a kockázatot, igyekeznek részvényarányukat csökkenteni. Ha az eladásra kínált részvényekre nincs meg a kellő kereslet, az tovább csökkenti a részvények árát, ami viszont újabb szereplőknél üti ki a biztosítékot.

„Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézniük a gazdasági szereplőknek a koronavírus-járvány miatt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök

a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azóta a kormány több korlátozó intézkedést is bevezetett, és segítséget is kilátásba helyezett a bajba jutott gazdasági szereplőknek. Jelenleg kevés szektora lesz a gazdaságnak, amelyet nem érint negatívan a járvány. Ez abból is látszik, hogy kedd reggelig tizenötezernél is több cég válaszolt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezzel kapcsolatos felmérésére.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a szállodaipar és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások teljesen padlóra kerültek a koronavírus-járvány miatt. Emellett a személyes szolgáltatásokat kínáló vállalkozások is egyre nagyobb kieséssel kell szembenézzenek.

A szállítmányozás is nagy problémával áll szemben, mivel sorra kerültek karanténba azok a munkavállalók, akik külföldről szállítottak.

„A kiesett munkaerő miatt a fuvarvállatok nem tudnak profitot termelni, nem tudják fizetni a lízingdíjakat” – mondta Németh László.

Hozzátette, a termelőszektor még működik, a lakossági szolgáltatást végző vállatok még működnek, de nem lehet előre jelezni, hogy a jelenlegi állapotot meddig lehet fenntartani.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, januárban és februárban az építőipar húzóágazatként a megszokott magas szinten teljesített. Március elejétől azonban jelentkeztek a gondok, az építőanyag-szerelvények közül az olasz relációból érkező import megtorpant, csempék, burkolólapok, ragasztók, hőszigetelő anyagok beszerzése is akadozott – tette hozzá. Az akadozó importtermékek pedig lassították a kivitelezést, elsősorban a befejező munkákat. Hozzátette, az importtermékek márciusban már két-három hetes késéssel érkeztek meg, azonban a közeljövőben ennél sokkal hosszabb idővel kell számolniuk az építőipari cégeknek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére