Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

888.hu

2022.09.26. 13:49

Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról – mondta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Viktor a beszédét a közelmúlt döntéseinek ismertetésével kezdte.

Mint mondta, a világgazdaságot visszaesés, az európai gazdaságot összeroppanás fenyegeti.

Elmondta, a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik a szomszédban, mégis lépésről lépésre a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője.

 

Ez lokális háború lenne, a nyugati szankciók azonban globális gazdasági háborúvá változtatták.”

– mondta.

A kérdés szerinte, hogy meddig tart a a háború. Elmondta, ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani, Ukrajnát segítik a nyugatiak fegyverrel és pénzzel, Oroszország viszont végtelen tartalékokkal rendelkezik.

Mint mondta, a háború idén és jövőre is folytatódni fog.

A miniszterelnök kijelentette:

A nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán. Mi a háború folytatása és mélyítése helyett azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk.”

 

A kormányfő elmondta, Magyarország számára a legfontosabb a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme.

Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére – mondta Orbán Viktor.

Elmondása szerint vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, dezinformációs háború is zajlik.

Orbán Viktor szerint 40 éve nem látott értékű infláció száguld végig a fejlett országokban. A mi régiónkban a legmagasabb az infláció, nő a költségvetési hiány és az államadósság, az árak emelkednek.

Elmondta:

nem ez az első eset, láttunk már, látott már jó néhány gazdasági válságot.

Arról is beszélt, hogy 2008-ban világszerte, Magyarországon is pénzügyi válság okozott fejfájás. Azokat a gyötrelmeket a bankrendszer, a devizahitelek okozták. Ráadásul egy cselekvőképtelen, széteső kormány volt hatalmon.

 

Orbán Viktor szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növő energiaárak.

Az energiaárak növekedése minden országban növeli az inflációt, az energiaárak drasztikus növekedését pedig a szankciók okozták, így az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, a brüsszeli politikai döntések a felelősek.

Az európai álláspont korábban, élén Németországgal az volt, hogy a szankciók nem terjedhetnek ki az energiára, Orbán Viktor szerint ez józan álláspont volt.

 

A kormányfő most először lát olyat, hogy a törpe vet ki szankciót egy óriásra.

 

Orbán Viktor emlékeztetett: 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat, ráadásul napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, ezért a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb egy hónap alatt megháromszorozódott.

 

Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamosenergiáért szankciós felárat fizetnek.”

– fogalmazott.

A kormányfő szerint, ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed, ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is, addig, amíg nem késő. Hozzátette: Európában egyre több a dühös ember.

Orbán Viktor az olasz jobboldal választási győzelméről megjegyezte: dicsőség Olaszországnak, de persze ez a mai estére nem vonatkozik.

 

A miniszterelnök szerint ki kell mondani őszintén,

a szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, ezekről a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntöttek, az európai embereket nem kérdezte meg senki, de a szankciók árát az európai emberek fizetik.

 

Kijelentette:

Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról. Nemzeti konzultációt indítanak, ahol a magyar emberek elmondhatják a véleményüket ezekről és azt, támogatják-e újabbak bevezetését.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket.

A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is.

A kormányfő közölte, hogy földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgáz felhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználást az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt róla, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.

Orbán Viktor elmondta,

az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is.

A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Orbán közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek.

A kormányfő szerint lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi program is, ha szükséges. Elmondta, a munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb.

Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliárd euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagyberuházás lesz a következő években. A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte.

 

Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget.

– közölte, hozzátéve: magyar energiarendszer teljes megújítása a mostani időszakban is megmarad.

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket. Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak. Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk.

Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején – mondta a kormányfő. Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor, és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére