Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: „Közeledünk a tömeges járvány időszakához”

888.hu

2020.04.17. 08:57

Laboratóriumként figyelünk Ausztriára, amely Magyarország és a járvány európai gócpontja, Olaszország között fekszik – hangsúlyozta a korlátozásenyhítésekre utaló kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjújában.

Mint mondta, óvatosak vagyunk, de természetesen a kormány is szeretne könnyíteni a helyzeten, mert az otthon töltött idő egy háromgyerekes család számára maga lehet a dzsihád. Ha Ausztriában beválnak a könnyítések, akkor léphetünk mi is. Utalt a régi bölcsességre: „Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!”

A kormányfő kiemelte, azért védekezünk gőzerővel, hogy lassítsuk a járvány terjedését, hogy ez idő alatt felkészítsük az egészségügyet a védekezésre, beszerezzük a hiányzó eszközöket.

Magyarország egészségügye békeidőre van felkészülve, de most a legrosszabbra is készen kell állni.

Orbán Viktor emlékeztetett, több mint ezer idősek otthona működik az országban. Ha otthononként csak tízen betegednek meg, az 10 ezer fertőzött. Az országnak a bizonytalan jövőre kell készülnie.

Mint mondta, a tudósokkal való rendszeres konzultációin világossá vált, hogy Magyarországnak 8000 működő lélegeztetőgépre van szüksége, illetve 30 ezer olyan kórházi ágyra, amelyen koronavírusos betegeket tudunk ellátni.

Rámutatott: Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, amelyek 34 százalékán nem voltak betegek. Így az ágyak 16 százalékát kellett fölszabadítani a szükséges mérték eléréséhez.

Azt, hogy mely beteg szorul halaszthatatlan kezelésre, azt orvosi grémium dönti el, nem a politika.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a kórházigazgatók, az orvosok, az ápolók a teljesítőképességük határáig dolgoznak. Ugyanakkor a gazdálkodás nem volt olyan feszes, mint az elvárható, ezért volt szükség a kórházparancsnokokra.

Járványban az Operatív Törzs dönt, s annak végrehajtása nem lehetőség, hanem kötelesség.

Annak fényében különösen, hogy közeledünk a tömeges járvány időszakához, emelte ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök elismerte, a polgármesterek jól döntöttek húsvétkor, amikor a központi szabályoknál szigorúbb településvédelmi rendelkezéseket léptettek életbe. Ezért erre a hétvégére is megkapják a településvezetők e felelős döntés lehetőségét.

A fertőzések megosztásával kapcsolatban a kormányfő elmondta, a központ Budapest, itt 60 százalékos az érintettség, Pest megyével együtt 80 százalékos. Orbán Viktor jelezte, örül a főpolgármesterrel kialakult jó kapcsolatának, amelynek keretében lehet gondolkodni a fővárost érintő szigorúbb intézkedésekről is.

A Pesti úti idősotthonban nagyon szomorú a helyzet, ma már 18 halottal számolhatunk. Orbán Viktor azonban

a felelősség kérdéséről szólva elmondta, ennek megállapítása később időszerű. A jegyzőkönyvek megvannak, a vizsgálat zajlik, de most az összefogásra, a védekezésre kell koncentrálni. Ez a legfontosabb.

Főleg annak fényében, hogy a csúcs előttünk van, a neheze most jön, a megbetegedések száma nagyobb ütemű lesz. Fontos, hogy fel tudjunk rá készülni, szögezte le a kormányfő.

A felkészülésben jól állunk. Jelenleg 2-3000 ezer között van a beüzemelt lélegeztetőgépek száma, a központi raktárak tele vannak védőeszközökkel, s az intézményekhez is annyi eszközt szállítottak ki, ami 10 napra elegendő tartalékot jelent. A muníció rendelkezésre áll, köszönet érte a Szijjártó Péter vezette szakmai stábnak.

A miniszterelnök beszélt arról is, óvatosan kell bánni azzal, hogy a Magyarországot a járványban a 4. legjobban teljesítő országként tartják számon Európában, hiszen több száz intézkedésről van szó, amelyekhez a miniszterelnök nagy reményeket fűz. Ekkora gazdaságvédelmi akcióterv még nem volt az ország történetében.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány mellett a vállalkozóknak is alkalmazkodniuk kell, s mindenkinek keresni kell a krízis utáni boldogulás lehetőségét, mert ez csak közösen fog menni. A legkritikusabb helyzetben a 400 ezer főt foglalkoztató turizmus van. Ezért hozott a kormány olyan intézkedéseket, hogy például a megemelt keretösszegű SZÉP-kártya révén a belföldi idegenforgalom élénkülhessen meg már a nyáron.

Orbán Viktor a 13. havi nyugdíj visszaépítését is fontosnak tartja. Válság idején a baloldali kormányok elvesznek a nyugdíjasoktól. Most azonban erről szó sem lehet, a 2 millió nyugdíjas számíthat a kormányra, zárta gondolatait a kormányfő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére