Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pártszakadást eredményezhet az elnökjelöltek versenye a Jobbikban

Forisek Ádám

2018.04.25. 11:58

Sajtóértesülések szerint Toroczkai László elnökjelölti országjárása komoly aggodalmat okoz a Sneider-Gyöngyösi-féle társelnökségnek, mivel Toroczkait a vidéki és a fõvárosi alapszervezetek közül is egyre többen biztosítják támogatásukról.

A Magyar Idők értesülése szerint Toroczkai László egyszemélyes országjárása óriási feszültséget keltett a Jobbikban, pontosabban a Vona Gáborhoz hű vezetőiben.

Mint ismert, Ásotthalom polgármestere múlt pénteken jelentette be, személyesen keresi fel a Jobbik megyei szervezeteit, hogy ismertesse velük a programját, „amellyel győzelemre vezetné a nehéz helyzetbe került közösséget”. A pártvezetésnek a fejfájást az okozza, hogy az eddigi jelek alapján Toroczkai elég sikeres: még egy hét sem telt el azóta, hogy útnak indult, máris jelentős támogatottságra tett szert.

A polgármester a Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton nevével fémjelzett társelnökségről is velős véleményt alkotott. Erősen kifogásolta például, hogy a „Jobbik tagsága a médiából értesül a párt jövőjét alapvetően meghatározó döntésekről”. Ezzel kapcsolatban maga közölte közösségi oldalán, hogy

ezúton szeretném – a félreértéseket eloszlatva – megerősíteni a korábbi bejelentésemet, tehát amennyiben a tagszervezetektől megkapom a szükséges ajánlásokat (valamennyi tagszervezet 20 százaléka kell ehhez), akkor elnökjelöltként indulok a május 12-i kongresszuson.”

A Magyar Idők jobbikos információi szerint Sneidernek és Gyöngyösinek van oka nyugtalankodni, ugyanis az eddig meglátogatott vidéki alapszervezetek jelentős része Toroczkai elképzeléseivel szimpatizál. A két legerősebb megye ebből a szempontból jelenleg Baranya és Csongrád, de az információk alapján több fővárosi alapszervezet is inkább Toroczkai felé húz.

A jobbikos pártvezetés belső számításai alapján a következőképp nézhetnek ki az erőviszonyok: Ásotthalom polgármestere hat kerületben egyértelműen nyerésre áll, hat helyen még nem egyértelműek az erőviszonyok, a Jobbik elnöksége által jelölt Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton pedig 11 kerületi szervezetet tudhat maga mellett. Toroczkai egyelőre nem áll fényesen, de ha sikerül egy erősebb frakciót kialakítania maga körül, akkor akár szakadhat is a párt.

A konfliktus kiéleződése a Jobbik frakciójában is érezhető, hiszen ott sincs már meg az egyértelmű egység Sneiderék mögött. A felfokozott idegesség nem ok nélküli, hiszen ha Toroczkait választják meg a Jobbik elnökének, jelentősen gyengülhet a jelenlegi pártvezetés befolyása.

A kétségbeesést igazolja az az információ is, miszerint az eddig beharangozott társelnöki rendszert sem terjesztené már a kongresszus elé a Jobbik vezetése. A Magyar Idők szerint ugyanis a ma összeülő országos választmánynak egy jobban hangzó elnök-elnökhelyettes rendszert ajánlana a pártvezetés, amit persze Sneider és Gyöngyösi töltenének be, és ami ugyanúgy alapszabály-módosítást igényel.

Erre azért van szükség, mert a regionális igazgatóknál egyáltalán nem nyert tetszést a társelnöki felállás, kérdés, az új ötlet átmegy-e a kongresszuson.

A Jobbikon belüli belharcról árulkodik az is, hogy a nap folyamán egy Vona Gáborhoz közeli jobbikos heccportál is keményen beleszállt Toroczkai Lászlóba.
 
Az elnökségről és mandátumáról lemondott, elvileg háttérbe vonult Vona Gábor a közösségi oldalán azonban Sneider és Gyöngyösi párosa mellett kampányol. Mint írta, a Jobbik tisztújításán a Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton alkotta párost fogja támogatni.
 

Régóta ismerem őket, bízom bennük, és tudom, hogy a Jobbikban nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak. […] A néppárti Jobbik velük őrizheti meg az eddig elért eredményeit, és kerülheti el a »hátraarcot« […] ők képesek fenntartani a Jobbik egységét, ami most a legfontosabb ennek a közösségnek.”

Hogy Toroczkai pártvezetése esetén mi történne a Jobbikkal, arról nem ír a bukott elnök, ám egyre inkább úgy tűnik: amikor Vona alelnökének kérte fel Ásotthalom polgármesterét, akkor valójában neki csak Toroczkai neve kellett, hogy ezáltal a nemzeti radikálisok szimpátiáját is elnyerje.

A párt új vezetőjének személye a Jobbik május 12-i tisztújító kongresszusán dől el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére