Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak 480 forintért a magyar benzinkutakon

888.hu

2022.05.26. 15:02

Csütörtökön Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és Nagy Márton tartották a Kormányinfót. Szó volt az energiaválságról, a szankciókról és a rezsivédelmi alapról, valamint a honvédelmi alapról.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a két napja megalakult kormány máris két ülést tartott. Az első ülésen a háborús veszélyhelyzet kihirdetéséről döntöttek, míg tegnap a szektoriális különadók kivetéséről határoztak.

A választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.”

jelentette ki Gulyás.

Gulyás elmondta, a rezsicsökkentés fenntartása – amelyre közvetetten a választópolgárok kérték a kormányt április 3-án – a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata, tekintve, hogy az EU-s országok többségében 5–6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a covid-járvány és az orosz-ukrán háború miatt.

A rezsicsökkentés védelmére hozzák létre azt az alapot, amelybe az extraprofit-különadók kerülnek. Egy másik ilyen alapból a honvédelmi képességeket kívánják fejleszteni.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a profit egészét sehol nem vonják el, az adókulcs megállapításánál igyekeztek méltányosan eljárni.

Mindeközben a kormány ismert szerinte arról, hogy a költségvetési célokat mindig betartotta. 2020 volt kivétel a járvány miatt. Ezek az intézkedések arra is garanciát adnak, hogy az idei 4,5 százalékos hiánycélt teljesíteni tudja a kormány. A jövő évi költségvetést pedig a kormány még ma átadja a Költségvetési Tanácsnak. A parlament június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet, Gulyás szavaiból kiderült: 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számolnak. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg. A magyar kormány reálisnak tartja a 4,1 százalékos növekedést is – derült ki.

Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni Gulyás szerint, de vannak visszaélések, nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, holnaptól magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvező áron való tankolást a benzinkutakon.

Gulyás Gergely után Nagy Márton vette át a szót, aki az extraprofit-különadó részleteit ismerette.

A kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre – kezdte a miniszter, hozzátéve, hogy, mindeközben megvédik a családokat, a nyugdíjakat, a családvédelmi intézkedéseket és a rezsicsökkentést.

Csökkenteni kell a minisztériumok költségvetését és át kell ütemezni az állami beruházásokat, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni. Előbbi 60, utóbbi 40 százalékban járul hozzá, hogy idén 4,9 százalékos legyen a GDP arányos költségvetési arány, jövőre 3,5 százalék – mondta.

A miniszter részletezte, hogy az extraprofit különadó mely vállalatok érinti, amik a jelenleg érvényben lévő ágazati különadók fölött lesznek majd.

Elsőként a bankszektort említette – ennek az éves összege 300 milliárd forint lesz. A kormány azon lesz, hogy ezt idén és jövőre is beszedjék.

A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány, az energiaszektorban – főként a MOL érintett – 300 milliárdot, a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot, telekommunikációs cégektől 90 milliárdot, a légitársaságoktól 30 milliárd forintot, gyógyszercégektől 20 milliárdot.

Magyarországon ismét bevezetésre fog kerülni a reklámadó 2023. január 1-től. Nagy Márton ismertette, hogy 15 milliárd bevételt remélnek ettől. A teljes bevétel így meghaladja a 800 milliárd forintot – derült ki a miniszter tájékoztatásából.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére