Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pintér: a migrációt a schengeni határokon kell megállítani

Ányos Miklós

2019.11.21. 16:08

Az Európába irányuló illegális migráció megállításában alapvető fontosságú az Európai Unió külső schengeni határainak megvédése – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Prágában, a V4-ek és Ausztria belügyi tárcavezetőinek találkozója utáni sajtóértekezleten.
A migráció terén egyértelműen a külső schengeni határok védelme a legfontosabb. Ugyanakkor a segítséget oda kell vinni, ahol a problémák keletkeznek.

Leszögezte, Magyarország, amely külső schengeni határokkal rendelkezik, jelenleg ugyan képes saját erőből is megvédeni határait, de természetesen szívesen veszi visegrádi társai segítségét is. Pintér ezúttal is köszönetet mondott a három másik visegrádi országnak, hogy korábban segítséget nyújtottak Magyarországnak a határok védelmében. Magyarország hasonló segítséget nyújt ezen a téren a nyugat-balkáni országoknak.

Jan Hamácek cseh belügyminiszter, a találkozó házigazdája elmondta, hogy a miniszterek az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséről, a Brexitről és a migrációról egyeztettek elsősorban. A V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – szeretnének együttműködni a rendőrség számára szükséges technika és műszaki eszközök vásárlásában.

Keressük annak lehetőségét, hogyan tudnánk ebbe bekapcsolni minél több visegrádi vállalatot

– jegyezte meg Hamácek.

Pintér megjegyezte, a beszerzések koordinálása nagyban elősegítené például az európai soknemzetiségű határvédelmi Frontex tevékenységét is. Denisa Saková szlovák védelmi miniszter amellett érvelt, hogy visegrádiak megegyezhetnének a rendőri felszerelések minimális normáiban, ami később alapul szolgálhatna a közös beszerzésekhez.

A belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése után is meg kell tartani a magas szintű biztonsági együttműködést és információcserét a felek között. Magyarország a találkozón javasolta, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse lépéseit Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése esetére. A cseh belügyminiszter elmondása szerint a Brexit kérdésével munkacsoport fog foglalkozni.

A miniszterek úgy vélik, hogy az Európai Bizottság új elnöke által javasolt új migrációs és befogadási paktum kidolgozása jó alkalom a téma teljes felmérésére és átértékelésére.

Az új befogadási és migrációs rendszernek azonban az összes tagállam egyetértésén kell alapulnia, és nem tartalmazhat olyan javaslatokat, mint a kötelező relokáció vagy pénzügyi büntetések bevezetése a következő költségvetési időszakban

– olvasható a találkozóról kiadott közös közleményben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére