Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pintér Sándor szerint összefogással jobban védhetők a határok

888.hu, MTI

2022.11.14. 18:40

Nemzetközi összefogással eredményesebben és jobban védhetőek a határok – hangoztatta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón. Közölte, hogy a déli magyar határszakaszt, egyben a schengeni külső határt jelenleg magyar, szlovák, cseh, osztrák és török rendőrök őrzik.

 

A határrendészeti feladatok ellátására vezényelt szlovák és magyar rendőröket köszöntve Pintér Sándor elmondta: otthonuktól ugyan távol vannak és áldozatot hoznak, de tudniuk kell, hogy a közrend és a közbiztonság Szlovákiában is szilárdabb akkor, ha a magyar határokat megvédik, és az illegális migrációt visszaszorítják.

 

A belügyminiszter szerint Magyarország álláspontja egyértelmű: az illegális migrációt nem a határokon belül, hanem az Európai Unió kívül kell kezelni, és a védelmi vonalakat minél távolabb kell vinni a határoktól.

Hangsúlyozta: a magyar kormány tisztában van vele, hogy Magyarország egyedül Európa valamennyi külső határát nem tudja megvédeni, de megtéve a szükséges erőfeszítéseket és eredményesen végrehajtva a magyar határőrizetet, példát adhatnak másoknak, hogy minél távolabb a határtól fel lehessen tartóztatni az Európai Unió felé igyekvő illegális migránsokat – fogalmazott.

Pintér Sándor kiemelte: Magyarország már nincs egyedül ezzel a gondolkodásmóddal. Az Európai Unió szárazföldi határait ugyanis kerítéssel védik Litvániában és Lengyelországban is, továbbá mások mellett Szlovákia 40 rendőrt küld Magyarország területére, és folyamatosan részt vesznek a határőrizeti munkában.
A belügyminiszter a közszolgálati médiának adott interjúban emlékeztetett:

2015-höz képest jelenleg a legnagyobb a migrációs nyomás a déli határszakaszon.

Az elmúlt időszakban mintegy 224 ezren kísérelték meg az átjutást egyre erőszakosabb módszerekkel és egyre durvább eszközökkel felszerelve, a határt védő rendőrök életét is veszélyeztetve – tette hozzá.

Pintér Sándor szerint minden igyekezet ellenére a szervezett bűnözés egy-egy helyen mindig rést üt a védfalon, ezért következhetett az be, hogy hétfőn egy járműben menekülő 21 tiltott határátlépőt próbáltak meg a rendőrök feltartóztatni. Az intézkedés sikeres volt, az illegális migránsokat elfogták, majd később a rendőrjárőrökre lövő, menekülő embercsempészeket is.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter is köszönetet mondott a határokon évek óta szolgáló rendőröknek. Használható receptnek nevezte, hogy védve a külső schengeni határokat, meg lehet akadályozni a másodlagos, belső migrációt.
Emlékeztetett: a közelmúltban Prágában tartott kormányfői találkozón a résztvevők abban állapodtak meg, hogy jobban kell védeni a külső schengeni határt, és minél több országnak be kell ebbe a munkába kapcsolódnia. A belső határok ellenőrzése és védelme ugyanis soha nem lesz olyan hatékony, mint a külső határoké – tette hozzá.

Roman Mikulec megköszönte Pintér Sándor belügyminiszternek egyrészt a schengeni határok hatékonyabb és jobb védelme érdekében végzett együttműködést, másrészt azt a kölcsönös támogatást is, hogy közösen meggyőzzék az Európai Bizottságot és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a Frontexet is arról, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a határok védelmére, hiszen az nemcsak a magyarokat és a szlovákokat érinti, hanem az mindenki problémája – fogalmazott a szlovák belügyminiszter.

A sajtótájékoztatót követően a belügyminiszterek megnézték a határrendészeti feladatok ellátására használt technikai eszközöket, valamint az illegális migránsoktól és az embercsempészektől lefoglalt, támadásra használt vagy arra alkalmas tárgyakat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére