Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Skinheadek és a Nemzeti Választási Iroda

Nagy Gábor

2016.02.23. 22:08

Ismét beelõzték a szocialistákat a vasárnapi boltzár eltörlésérõl szóló népszavazási kérdés leadásakor. Az MSZP elõtt ezúttal is egy eddig ismeretlen magánszemély érkezett a Nemzeti Választási Iroda épületéhez. A szocialisták szerint mindez azért fordulhatott elõ, mert több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektõl, az ellenzéki pártok szerint diktatúrákba idézõ bûncselekmény történt. Összefoglaló

A szocialisták már korábban bejelentették: arra számítanak, hogy a Kúria kedden megsemmisíti a vasárnapi boltzárral kapcsolatban korábban benyújtott népszavazási javaslatot, így megszűnik a tárgykör védettsége, és új kérdést lehet benyújtani a témában. A Nemzeti Választási Iroda ilyenkor az első újonnan beadottat fogja továbbítani a választási bizottsághoz.

Az MSZP-s politikusok ezért már reggel hat körül odaértek az NVI budapesti székháza elé, ahol már sorban állt több mint tíz férfi. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese róluk azt mondta, "a hatalom" küldhette oda "a kigyúrt, szélsőjobboldali férfiakat".

A hivatal nyitását követően egy férfi és egy idős nő is érkezett, akiket a már ott lévő férfiak előreengedtek, közülük senki nem nyilatkozott a sajtónak. Amikor a Kúria közzétette döntését, az idős nő társaságában érkezett férfi – egy telefonhívást követően – fél 12 után elsőként lépett oda az NVI portáján található bélyegzőhöz; közben Nyakó Istvánt elmondása szerint feltartották a reggel óta várakozó férfiak, így csak másodikként tudta lepecsételni saját népszavazási kérdését.

Az NVI tájékoztatása szerint a vasárnapi boltzárral kapcsolatban elsőként Erdösi Lászlóné magánszemély kezdeményezése érkezett, az ő kérdése úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Néhány másodperccel később érkezett Nyakó István következő beadványa:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Ez azt jelenti, hogy az NVB várhatóan Erdösi Lászlóné kérdését bírálja majd el, míg Nyakó István kérdésének hitelesítését valószínűleg megtagadja "a párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva. Az NVI a formai szabályok vizsgálata után öt napon belül küldi meg a beadványt az NVB-nek, amelynek további 30 napja van a kérdés hitelesítésére.


 • Nyakó István a történtek után bejelentette, panaszt tett az NVI-nél arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában.
 • Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz erőszakosan, "a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva" akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban. A pártvezető azon gyanúnak is hangot adott, hogy a "Kubatov-féle Fradi Security" tagjai voltak jelen az esetnél.
 • Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese azt mondta, a Fidesz semmilyen módon nem érintett az NVI épületénél történtekben. A népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, hiszen az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását.
 • A Fidesz-frakció közleménye szerint a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni és nyilvánvaló, hogy csak a balhéban, a botránykeltésben érdekeltek. Később a párt egy újabb nyilatkozatot kiadott a kritikákra válaszolván: miszerint "Polgármesterfeleség előzte be az MSZP-t a kopaszokkal" címet viselő Index-cikk félrevezető, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Erdösi Lászlóné férje, Erdősi László András bár korábban kormánypárti színekben indult, azonban 2014-ben már a Fidesz saját jelöltet indított ellene, és Erdős függetlenként lett Herceghalom polgármestere.
 • A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől is magyarázatot vár a történtekre. Szilágyi György parlamenti képviselő szerint a Fidesz odaküldte "verőembereit", mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia.
 • Az LMP bejelentette, feljelentést tesznek a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Az ellenzéki párt szerint "17 kopasz", akik "kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire", megakadályozták egy népszavazási kezdeményezés benyújtását.
 • A DK "gyomorforgatónak" nevezte, hogy a kormány "kigyúrt bőrfejűekkel akadályozta meg", hogy szocialista politikusok időben be tudják nyújtani a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kérdésüket.
 • A PM felszólította az illetékes hatóságokat, hogy garantálják a demokratikus intézmények szakszerű működését, míg a Liberálisok szerint nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz "kutyakomédiává züllesztette" a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást.
 • Az Európai Baloldal választási bűncselekménynek minősítette a történteket, amelyet szerintük szélsőjobboldali verőlegények követtek el.
 • A Magyar Helsinki Bizottság szerint a történtek egyértelműen felvetik a bűncselekmény gyanúját. A szervezet közleményében azt kérdezi, mit szólt volna Orbán Viktor, "ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg."
 • A Ferencvárosi Torna Club (FTC) közleményben jelentette ki, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni. A klub nem kért senkit arra, hogy bárkit szabad akaratában megakadályozzon - fogalmazott az egyesület, amely közölte, az NVI-nél tartózkodó férfiak a Fradi Security Kft.-nek, illetve a klubnak sem munkavállalói.
 • A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona délután azt mondta: lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához.
 • Az MSZP kedd estére tüntetést szervezett az NVI épülete elé. A több száz fős demonstráción szocialista politikusok szólaltak fel, de az Együtt és a PM zászlóit, transzparenseit is látni lehetett.
Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a ma reggeli történéseken. A 888.hu szerkesztősége mindenesetre elítéli az incidenst.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére