Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros-titkok III.: Egészen Gyurcsány kezéig vezethetnek a kifizetések

Sümeghi Lóránt

2016.08.25. 15:34

Feldolgozzuk a Soros-aktákat.

További különös részletek derültek ki az általunk feldolgozott Soros-aktákból, ezúttal a DEMOS Alapítvánnyal kapcsolatban.

A birtokunkba került dokumentum szerint a Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalomért Alapítvány) a nemzetközi DEMOS nevű agytrösztnek utalt át tetemes összeget, melynek magyarországi kirendeltsége hatalmas szerepet játszott 2006-ban, Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában.

Az eredetileg 1993-ban, Nagy-Britanniában elindított DEMOS kutatóintézet politikai irányultságáról sokat elárul, hogy az alapítója — Martin Jacques — a Jelenkori Marxizmus (Marxism Today) nevű angol politikai újság szerkesztőjeként is tevékenykedett.
A kezünkbe került, 2014-es dokumentum szerint mintegy 129 ezer dollárt — megközelítőleg 35 millió forintot — kapott Soros György alapítványától a nemzetközi DEMOS agytröszt. Az összeg mellé csatolt utasítások között több olyan célország is megtalálható, amelyekben az intézetnek a saját kirendeltségein keresztül civilszervezeteket kell kiképeznie.
Nem meglepő módon a felsorolt célországok között feltűnik Magyarország is.

A teljes kifizetés 2014-re van datálva, amely egy 9 hónapos folyósítási periódus során vált lehívhatóvá. A tétel megnevezése igencsak tágra sikerült: a közösségi médián keresztül történő választói mobilizációként definiálja a megbízó a DEMOS-nak kiadott direktívát.

A részletes leírásban azonban sokkal tágabb és egyértelműbb elvárásokat támaszt a Soros-féle OSF az alapítvány megbízottja felé. Nemcsak pénzt, hanem komoly tréningeket is kapnak azok a Soros-katonák, akik mindenáron "mobilizálni" szeretnék célközönségüket. Mi több, a tréningek az alapítvány indoklása szerint azért kellenek, hogy "a megfelelő eszközökhöz nyúljanak" tevékenységük során a DEMOS által foglalkoztatott személyek.

Köztudott, hogy a nemzetközi DEMOS alapítvány tevékenysége távol áll a független elemzéstől és a háttérben meghúzódó megfigyelői magatartástól. A dokumentum legutolsó sorában az olvasható, hogy komoly analízis fogja követni a DEMOS európai tevékenységét annak kapcsán, hogy milyen befolyással bírt az egyes célországokban.

DEMOS, Gyurcsány és az MSZP

A magát pártfüggetlennek beállító, DEMOS Magyarország Alapítványt 2005-ben alapították Magyarországon. Alapítványi tevékenysége lévén a szervezet képviselő és kezelő szerve a Kuratórium volt, melynek elnöke Dessewffy Tibor volt. Érdemes hozzátenni, hogy a DEMOS egészen 2010-ig a Magyar Kornélia által fémjelzett, baloldali Magyar Progresszív Intézet Kft.-nek is tulajdonosa volt.

Ami azonban sokkal lényegesebb, az a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál.

Ugyanis nemcsak Dessewffy Tibor, hanem a jelenlegi Publicus Intézetnél dolgozó Pulai András is - aki korábban a DEMOS-nál volt kutató - milliós összegekért segítette Gyurcsány Ferenc és az MSZP munkásságát, majd újraválasztását. Hozzá kell tenni, hogy Pulai korábban tagadta, hogy a DEMOS aktív szerepet játszott volna az MSZP újraválasztásában, továbbá elutasította azt is, hogy ő belefolyt volna a pártpolitikába. Azonban a tények kissé másként festenek. 

A rendelkezésünkre álló adatok alapján — melyet a Heti Válasz és az Origo is megírt — Dessewffy Tibor 1,1 millió forintot kapott Gyurcsányéktól, míg Pulai András a kormányzati döntéshozatal elemzéséről írt tanulmányaiért 3,4 és még külön 1,7 millió forintot.

Időközben azonban a DEMOS Magyarország Alapítvány körül elfogyott a levegő. Honlapját deaktiválták, az egyetlen feltüntetett telefonszám pedig a mai napig inaktív. Az intézet az elmúlt években lényegében köddé vált. 

Egészen addig, míg rá nem bukkantunk Soros György aktáira.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére