Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Stabil a magyar gazdaság szerkezete a foglalkoztatás szempontjából

888 - MTI

2021.01.28. 11:48

A magyar gazdaság szerkezete stabil a foglalkoztatás szempontjából, a 4,5 millió munkavállaló foglalkoztatása komoly munkaerőpiaci teljesítmény – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva.

 

A KSH csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy

a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer volt tavaly decemberben, 4 ezerrel több az előző havinál, és 14 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Bodó Sándor elmondta, hogy a munkaerőpiacon nagy volt a hullámzás, míg korábban alig lehetett szakképzett munkaerőt találni, a vírus megjelenése után rövid idő alatt 5 százalék fölé ment a munkanélküliségi ráta, és az év végére a kiegyenlítődés megtörtént.

Megjegyezte, hogy számolni kell a munkaerőpiac időszakos hatásaival is, télen több ágazat kevesebb munkaerőt tud foglalkoztatni, továbbá elmaradtak a sok embert foglalkoztató nagyobb rendezvények, karácsonyi vásárok, emellett jó néhány ágazat – például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatószektor – nehéz helyzetbe került.

Az államtitkár kiemelte: a kormány segíti a foglalkoztatást.

A bevált programok között említette például az ágazati bértámogatást, a kutatás-fejlesztés, innováció területén nyújtott segítséget.

Úgy fogalmazott, hogy ami most befektetés, az a jövőben napi haszon lesz, az itthon tartott elméleti ismeretek és szakemberek a következő hónapokban, években a magyar gazdaság növekedésének alapját fogják képezni.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kitért arra, hogy a munkaerőpiacon nehezen elhelyezkedő csoportok is vannak. Ilyenek például a fiatalok, bár foglalkoztatási mutatójuk európai uniós viszonylatban kedvező, a 25 év alattiak számára külön támogatási program fut. Nehéz elhelyezkedniük a 8 általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségűeknek is, ezért az őket foglalkoztató munkáltatóknak támogatást tudnak biztosítani. Egyre inkább elvárás az is, hogy a munkahelyeken történő átképzéseket is segíteni lehessen – tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére