Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szakértõ: a térség legmodernebb haderejét építi Magyarország

888.hu

2018.12.22. 11:20

Csak a Gyurcsány-kormány elképesztõ rombolása óta igaz a Magyar Honvédség gyengesége. A most elindult, legmodernebb, világszínvonalú tankokra és helikopterekre épülõ haderõfejlesztés viszont újra az erõs hadseregek közé fogja emelni a magyart - véli Demkó Attila.

A Máglyatűz című geopolitikai thriller szerzője szerint első és legfontosabb azt tisztázni, hogy a Zrínyi 2026 elsősorban képesség-visszaszerzés, egy adósság törlesztése, mert Magyarország páratlan módon elhanyagolta haderejét a rendszerváltás óta.

"Nem fegyverkeztünk, hanem visszaépítettünk. Az orosz államadósságból érkező technikán és az első Orbán-kormány alatt elindított Gripen-programon túl alig volt fejlesztés, közben viszont komoly képességek tűntek el. De ami a magyar fejekben él a Magyar Honvédségről (MH), és úgy általában Magyarország önvédelmi képességeiről, csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz" – véli a szakértő.

Azt a sztereotípiát, hogy az MH egy kicsi, gyenge, az ország védelmére alkalmatlan haderő, csak a 2004-2009 közötti, minden korábbit felülmúló leépítések tették valósággá. Ekkor a Magyar Honvédség nehéztechnikáját és gyakorlatilag teljes tüzérségét felelőtlenül eladták/elajándékozták.

A Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai főosztályvezetője szerint a NATO- és az EU-tagság jó dolog, és jelen pillanatban a magyar biztonság alapja, de egy felelős politika nem indulhat ki abból, hogy ez mindig így marad, és minden forgatókönyv ellen véd. Másrészt pedig a NATO-n belül is vannak vállalásaink, amelyeket a szövetség legtöbb tagjához hasonlóan nem tartottunk be.

A magyar haderő fejlesztése tehát elsősorban önérdek, de szövetségi érdek is.

Szerinte a Zrínyi 2026 teljes képe még nem rajzolódott ki, de ami már látszik, az tényleg rendkívül biztató, és több ponton felülmúlja azt, amiről korábban hallani lehetett.

A megrendelt helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök számszerűen is megfelelnek a haza alapvető védelmi igényeinek. De az igazi nagy hír az, hogy túlnyomó részben nem használt eszközökről van szó, hanem a legmodernebb, vadonatúj verziókról.

A H145M  és a H225M helikopterek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a Mi-8/17 flottához képest mind fegyverzetükben, mind képességeikben, mind pedig számukban. Negyvennégy bevethető harckocsija sem volt Honvédségünknek már jó ideje. Nemsokára pedig a világ legjobb tankja, a Leopard 2 A7+ alkotja majd az MH szárazföldi ütőerejének gerincét. Az A7+ messze fejlettebb, mint bármi, ami Ausztria kivételével a környéken van. De nyugati szomszédunk is csak Leopard A4-essel rendelkezik, ami egy korábbi, sebezhetőbb verzió.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére