Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Százmillió áldozat, de sehol egy Nürnberg

Sümeghi Lóránt

2016.08.23. 13:28

A kommunizmusnak nem volt Nürnbergje - mondta a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában kedden, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a náci Németország háborús bûnökkel vádolt vezetõinek perére utalva.

Békés Márton hangsúlyozta, a kommunista rendszernek 90-100 millió áldozata volt a 20. században, és ma is van öt-hat olyan ország, ahol ilyen a társadalmi berendezkedés, például Észak-Korea.

A kutatási igazgató arról is beszélt, hogy továbbra is vannak tisztázatlan részei a 20. századi történelemnek. Ezek feltárásán folyamatosan dolgozik a Terror Háza Múzeum, amely 2004 óta sok felhívást tett közzé. Felkerestek már a vészkorszakban az üldözötteken segítő, valamint a Szovjetunióba hurcoltak rokoni körébe tartozó embereket is, míg jelenleg az 1956-os forradalom hőseivel készítenek interjúkat.

A kommunizmus áldozatainak becsült száma a Kommunizmus fekete könyvének összegzése alapján: Szovjetunió: 20 millió áldozat; Kína: 65 millió; Vietnam: 1 millió; Koreai Népi Demokratikus Köztársaság: 2 millió; Kambodzsa: 2 millió; Kelet-Európa: 2 millió; Latin-Amerika: 150 000; Afrika: 1,7 millió; Afganisztán: 1,5 millió; a nemzetközi kommunista mozgalom, illetve a hatalomra soha nem került kommunista pártok számlájára pedig körülbelül 10 000 áldozat írandó. A Magyarországi áldozatok száma mintegy 400 000 főre tehető.

Emellett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megnyitotta a Gulág-emlékév keretében rendezett, Elhurcolva – távol a hazától – magyar katonák szovjet fogságban 1941-1955 című kiállítás megnyitóján kiemelte:

kötelességünk szembenézni a múlt gyötrelmes fejezetével, foglalkozni kell a szovjet fogságba esett magyar katonák sorsával."

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján a kisebbik kormánypárt közleményében azt írta, hogy 

emlékezni kell arra a sok millió emberre, akiket megölt egy-egy tébolyult ember vagy eszme eszement tombolása."

A KDNP fejet hajt az áldozatok családtagjai előtt is, akik megsínylették a kommunisták és a nácik terrorját. Nekik már nincs, aki visszaadhatná a félelemmel átitatott, ellopott éveket, az örökre eltűnt családtagokat, a megnyomorított életeket és az elvesztett szeretteiket.

A KDNP szerint azon kell fáradozni, hogy minden honfitársunk békében teljesíthesse ki önmagát, és a demokrácia adta lehetőségekkel élve, a többség akarata szerint határozhassa meg az ország sorsát, jövőjét.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére